کیترودا یا پمبرولیزوماب یک داروی ضد سرطان است که در رشد و گسترش سلول های سرطانی تداخل ایجاد میکند. کیترودا در موارد زیر استفاده میشود:
1- سرطان پیشرفته پوست ملانوما که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته و یا نمیتوان آن را از بین برد.
2- سرطان متاستاتیک ریه
3- سرطان سر و گردن که به سایر قسمتهای بدن نفوذ کرده یا بعد از درمان قبلی دوباره برگشته است.
4- سرطان لنفوم هوچکین ( یک نوع از سرطان غدد لنفاوی )کلاسیک در بزرگسالان و کودکان .
5- نوع خاصی از سرطان مثانه و دستگاه ادراری که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته یا نمی تواند از بین برود .
توجه– از کیترودا اغلب زمانی استفاده میشود که داروی ضد سرطان استفاده شده قبلی در مواجهه با سرطان نا موفق بوده است.
عوارض جانبی شایع کیترودا
– تهوع و استفراغ
-کم شدن اشتها
– اسهال یا یبوست و درد معده
– سطوح پائین سدیم در بدن
– عملکرد غیر طبیعی کبد
– خارش , جوش و کهیر
– تب
– احساس تنگی نفس و سرفه
– درد در عضلات، استخوانها یا مفاصل
– احساس خستگی و سر گیجه
– وجود خون در مدفوع
برخی از عوارض جانبی ممکن است در طول تزریق رخ دهد. اگر دچار سرگیجه، گیجی، خارش، گرما یا احساس سرما، عرق، دلهره، تب، یا مشکل در عمل تنفس شدید به پزشک خود اطلاع دهید.
نحوه مصرف کیترودا
کیترودا بصورت وریدی تزریق میشود و معمولا یک بار در هر ۳ هفته مورد استفاده قرار میگیرد و در عرض ۳۰ دقیقه تزریق داخل وریدی میشود. پزشک شما مدت زمانی را که باید مصرف این دارو را ادامه دهید تعیین خواهد کرد. قبل از شروع درمان، پزشک شما آزمایشهایی انجام خواهد داد تا مطمئن شود کیترودا بهترین درمان برای نوع سرطان پوست شما است.
بیشتر بخوانید:
- ویتامین سی چیست و معرفی بهترین منابع برای رفع کمبود ویتامین C
- ادویه ای قوی تر از شیمی درمانی + خواص زنجبیل
- قرص براتیگا چیست و چه کاربردهایی دارد؟
آمپول کیترودا قیمت – قیمت داروی کیترودا در ایران
هزینه کیترودا برای یک دوره درمان یکساله در آمریکا حدود ۱۵۰ هزار دلار یا ماهیانه ۱۲/۵۰۰ دلار میباشد. در میان داروهای شیمی درمانی و ضد سرطان، قیمت کیترودا جزء بالاترین قیمت هاست . طبق گزارشات یک آنکولوژیست در آمریکا، حدود ۲۰% بیمارن سرطانی به دلیل گرانی داروهای شیمی درمانی قادر به خرید داروی خود نیستند و یا نمی توانند دوره درمان خود را تکمیل نمایند چون بیمه های درمانی فقط بخش کوچکی از هزینه های داروهای شیمی درمانی را متقبل میشوند.
در مارچ ۲۰۱۷ کمپانی مرک نوع ژنریک این د ارو را تولید کرد و قیمت کیترودا در نوع ژنریک نسبت به برند اصلی کاهش یافت.
هشدار ها و توصیه های ایمنی
کیترودا می تواند به مایعات بدن (ادرار، مدفوع، استفراغ) منتقل شود. حداقل ۴۸ ساعت بعد از مصرف آن، از تماس مایعات بدن خود با دستان یا سطوح دیگر خودداری کنید. در حین تمیز کردن محل آلوده به مایعات بدن بیمار، تماس با سطوح آلوده یا در زمان تغییر پوشک، مراقبین باید دستکش پلاستیکی پوشیده باشند. قبل و بعد از استفاده دستکشها باید دست هایتان را بشویید. لباس های کثیف و لباس های زیر بیمار بایستی به صورت جدا از هم شسته شوند.
اگر در دوره بارداری به سر می برید از کیترودا استفاده نکنید. چون ممکن است به جنین آسیب برساند. اگر در طول درمان , باردار شوید بلافاصله به پزشک اطلاع دهید. هنگام استفاده از این دارو و حداقل تا ۴ ماه پس از آخرین استفاده آن از راهکار های ضد بارداری مانند استفاده از کاندوم استفاده کنید.
تابحال اثبات نشده است که آیا پمبرولیزوماب به شیر مادر انتقال می یابد یا نه اما میتواند به یک نوزاد شیر خوار آسیب وارد کند. شما نباید در حین استفاده از آمپول کیترودا و تا ۴ ماه پس از آخرین استفاده به نوزاد خود شیر دهید.
تداخل دارویی کیترودا
سایر داروها ممکن است با کیترودا تداخل داشته باشند حتی گاهی این تداخل شامل استفاده از ویتامین ها و داروهای گیاهی هم میشود; پس درباره اثرات تمام داروهایی که در حال حاضر استفاده می کنید یا استفاده از آن را متوقف کرده اید با پزشک خود مشورت کنید.
سرطان پوست ملانوم
سرطان پوست رایج ترین شکل سرطان است. دو نوع از رایج ترین آن , سرطان سلول بازل و سرطان سلول سنگفرشی است. آنها معمولا بر روی سر، صورت، گردن، دستها و بازوها تشکیل می شوند. نوع دیگری از سرطان پوست، ملانوم، خطرناک تر اما کمتر شایع است.
در واقع ملانوما نوعی سرطان پوست است که معمولا از یک خال شروع میشود. این نوع از سرطان پوست به اندازهی انواع دیگر شایع نیست اما خطرناک ترین نوع آن است و میتواند کشنده باشد. علائم احتمالی آن شامل تغییر در شکل خال یا لکه ها است. اگر خال یا لکه ای در پوست شما از نظر اندازه، شکل، رنگ یا حاشیه ها تغییراتی داشت یا در صورت داشتن بیش از یک رنگ، عدم تقارن، خارش، ترشح یا خونریزی , حتما به پزشک مراجعه کنید .
علل بروز سرطان پوست
قرار گرفتن در معرض پرتوهای ماوراء بنفش که عمدتاً در نور آفتاب وجود دارد، به عنوان اصلی ترین و شایعترین علت ابتلاء به سرطان پوست شناخته میشود.
سایر عواملی که ممکن است در بروز سرطان پوست نقش داشته باشند، عبارتند از:
– استفاده از دستگاههای برنزه کننده پوست
– سرکوب یا اختلال در سیستم ایمنی بدن
– قرار گرفتن در معرض شدتهای بسیار بالای تابشهای اشعه ایکس
– تماس با بعضی از مواد شیمیایی خطرناک از قبیل آرسنیک (در کارگران معدن، پرورش دهندگان گوسفند و کشاورزان) و هیدروکربنهای موجود در قیر، مواد نفتی و دودههای سیاه
درمان سرطان پوست ملانوما
از جمله روشهایی که بسته به اندازه تومور سرطانی برای درمان آن مورد استفاده قرار میگیرد، میتوان به جراحی، پرتو درمانی، ایمونوتراپی و شیمی درمانی اشاره کرد. به دلیل پیچیدگی مراحل درمان سرطان ملانوما و دشواری تصمیمگیریهای مربوط به آن، این احتمال وجود دارد که برای درمان افراد مبتلا به این نوع سرطان، چند پزشک با تخصصهای مختلف شامل یک متخصص پوست، یک جراح سرطان و یک آنکولوژیست با هم همکاری کنند.
سرطان متاستاتیک ریه
سرطان ریه زمانی ایجاد می شود که سلول های سالم ریه در هنگام تقسیم سلولی دچار جهش شوند. این سلول های سرطانی به تقسیمات خود ادامه می دهند تا در نهایت یک تومور را در ریه تشکیل می دهند. با رشد تومور، نیاز آن به فضای بیشتر افزایش می یابد و در نتیجه به بافت های دیگر سرایت میکند. این گسترش آغاز سرطان متاستاتیک ریه است. سلول های سرطانی پس از کنده شدن از تومور اولیه به طور مستقیم و یا با جریان خون و یا جریان لنف به بافت های مجاور وارد می شوند .
درمان سرطان متاستاتیک ریه
شیمی درمانی و یا درمان بیولوژیکی – این روش معمولاً اگر سرطان به بیش از یک منطقه از بدن گسترش یافته است پیشنهاد می شود.
رادیوتراپی – اگر سرطان فقط به یک منطقه گسترش یابد ممکن است استفاده شود.
لیزر درمانی – مورد استفاده برای سوزاندن بخشی از تومور، که ممکن است راه هوایی را مسدود کرده باشد. درمان با لیزر با استفاده از نور با شدت بالا برای از بین بردن سلول های سرطانی و تومورها است .
داروهای دیگر – این داروها برای رفع علائم خاص پیشنهاد می شوند. نمونه هایی از آن شامل استروئید ها، آرامبخش های عضلانی و تسکین دهنده درد (مسکن ) است.