دیابت، بیماری متابولیک است که در آن سطح قند خون یا همان گلوکز خون بیمار بیشتر است. این بیماری می­تواند به علت عدم تولید انسولین در بدن باشد. در نتیجه برای کاهش سطح قند خون پزشکان از رژیم غذایی و قرص­ها استفاده می­کنند. زمانی که دیابت شما در مراحل اولیه است و هنوز پیشرفت آنچنانی نداشته، می­توان با رژیم غذایی مناسب و تغذیه درست آن را کنترل کرد و بهبود بخشید. اما در غیر این صورت باید از دارو درمان دیابت استفاده کرد. تنوع این داروها بسیار زیاد است و با توجه به شرایط بیمار تجویز می­شود.

انواع دیابت کدامند؟

پیش از آنکه به سراغ دارو های دیابتی بروید، باید بدانید که دیابت شما از کدام نوع است. در حالت کلی دیابت در دو نوع ۱ و ۲  وجود دارد.

دیابت نوع ۱: در این نوع از دیابت، انسولین در بدن فرد بیمار ترشح نمی­شود. دارو درمان دیابت از نوع یک به واسطه تزریق انسولین است. البته در مواقعی ممکن است همراه با قرص­های دیگر باشد.

دیابت نوع ۲: در این نوع از دیابت، از قرص­ها استفاده می­شود که موجب کنترل قند خون می­شود. این قرص­ها به هیچ عنوان باعث افزایش انسولین خون نمی­شوند بلکه جذب قند مواد غذایی را به حداقل می­رسانند تا گلوکز خون تنظیم شود.

پر استفاده ترین داروهای درمان دیابت کدامند؟

داروهای دیابتی، جهت کنترل گلوکز خون و تثبین آن مورد استفاده قرار می­گیرند. به عبارتی می­توان گفت باعث کنترل قند خون می­شود. از رایج‌ترین قرص­های دیابت می­توان به موارد زیر اشاره کرد:

آکاربوز

اگر در آشنایان شما هم فرد مبتلا به قند خون باشد، بی­شک بارها اسم این دارو را شنیده­اید. آکاربوز برای بیمارانی که دارای دیابت نوع ۲ هستند تجویز می­شود. این قرص با نام­های تجاری گلوکوبای و آکاربکس هم شناخته می­شود. نکته مهمی که در خصوص این دارو باید بدانید این است که موجب ترشح انسولین نمی­شود. بلکه مانع از تبدیل نشاسته به قند در بدن می­شود. به همین علت توصیه می­شود بعد از غذا مصرف شود تا در معده مانع از جذب نشاسته و تبدیل آن به قند شود.

آکاربوز را در کنار سایر قرص­هایی که برای دیابت مصرف می­شود، می­توان استفاده نمود. در دو دوز ۵۰ و ۱۰۰ موجود بوده و با توجه به میزان گلوکز خون دوز آن برای بیمار مشخص خواهد شد. مصرف این دارو جهت درمان دیابت می­تواند عوارضی همچون درد معده، اسهال و استفراغ را به همراه داشته باشد. در صورتی که این عوارض بسیار جدی بود همچون سرخی، تورم پوست و… حتما به پزشک معالجه کنید. در مصرف این قرص زیاده‌روی نکنید چرا که ممکن است مشکلات تنفسی ایجاد کند.

اطلاعات تکمیلی در خصوص داروی دیابتی اکاربوز در مرجع داوریی داروبین قابل مشاهده می باشد

متقورمین

متفورمین

دارو درمان دیابت بعدی قرص متفورمین است که نام­های تجاری دیگری همچون متفورمکس و گلوکوفاژ دارد. این دارو هم به صورت قرص و هم به صورت شربت وجود دارد و استفاده از آن را برای بیمار بسیار راحت کرده است. متفورمین برای اشخاصی که قند خون نوع ۲ دارند، مناسب است.

این قرص قدرت بهبود بخشیدن و درمان دیابت را ندارد، بلکه تنها میزان قند خون را کنترل می­کند. در برخی موارد برای پیشگیری از ابتلا به دیابت هم این قرص تجویز می­شود و مصرف آن با رژیم غذایی مناسب می­تواند مانع از ابتلا شما به بیماری قند خون شود. آروغ، یبوست، دردهای شکمی، کاهش وزن، نفخ و… از عوارض مصرف متفورمین است.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دارو دیابتی متفورمین به مرجع اطلاعات دارویی داروبین مراجعه فرمایید .

البته این قرص با کاهش ویتامین ب ۱۲ ممکن است موجب کم خونی شود. به همین خاطر استفاده آن برای بیمارانی که دچار کم خونی هستند، توصیه نمی­شود. این قرص را با معده خالی مصرف نکنید و حتما بعد از غذا استفاده نمایید تا عوارض آن به حداقل برسید و اثر بخشی بیشتری داشته باشد.

سولفونین اوره

سولفونین اوره یک قرص نیست. بلکه دسته بندی برای یک سری از داروهای دیابتی همچون تولازامید، تولبوتامید، گلیپیزید، گلیمپراید و… می­باشد. این دارو، از مدت زمان خیلی قبل توسط بیماران دیابتی مورد استفاده قرار می­گیرد. کاربرد بسیار بالایی داشته و لوزالمعده را به واسطه سلول­ها تحریک می­کند. همین امر موجب تولید انسولین بیشتر در بدن شده و در نهایت قند خون را کاهش می­دهد.

پراملین تاید

این قرص در دوزهای ۶۰ و ۱۲۰ تجویز می­شود که به عنوان داروی ضد دیابت هم شناخته می­شود. این دارو به صورت تزریقی بوده و باید قبل از صرف غذا مصرف شود. این دارو موجب تاخیر در تخلیه معده شده و در نهایت موجب کاهش ترشح گلوکاگون بعد از غذا می­شود. در نتیجه قند خون کمتر شده و موجب کاهش اشتها هم می­شود. اگر قند خون شما بر اثر چاقی باشد، احتمال اینکه دکتر این دارو درمان دیابت را برایتان تجویز کند بسیار زیاد خواهد بود.

سایر قرص­های درمان دیابت

برای دیابت نوع دو، قرص­های دیگری هم وجود دارد که با توجه به صلاح‌دید پزشک معالج می­توانید از آن­ها استفاده کنید. مشهورترین این قرص­ها عبارتند از:

۱- میگلیتون

۲- ویکتوزا

۳- اینووکانا

۴- پیوگلیتازون

۵- و…

نکته مهمی که باید بدانید این است که نباید به صورت سر خود این داروها را مصرف کنید. حتما قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.

داروبین

امکان مصرف چند نوع دارو دیابتی برای فرد مبتلا به این بیماری وجود دارد؟

افراد دیابتی، باید اطلاعات کامل در خصوص نحوه درمان و مصرف داروها داشته باشند تا بتوانند حریف این بیماری شوند. یکی از رایج­ترین سوالاتی که برای این بیماران مطرح می­شود این است که چرا چند نوع دارو دیابتی برای آن­ها تجویز شده است؟ در پاسخ باید بدانید که این امری کاملا طبیعی است. پزشک با در نظر داشتن سطح قند در خون شما و همچنین شرایط بدنی که دارید، ممکن است از چندین قرص به طور همزمان برایتان استفاده کند.

توجه داشته باشید که بدون تجویز پزشک نباید سرخود از چندین دارو استفاده کنید. چرا که ممکن است تداخل دارویی داشته باشند و برایتان مشکل ساز شوند. احتمال کاهش قند خون هم برایتان وجود خواهد داشت. پس طبق دستورالعمل دکتر خودتان از داروها استفاده کنید.

نکات مهم:

  • در صورتی که بعد از مصرف داروهای دیابتی دچار افت قند خون شدید، با پزشک معالج خود درمیان بگذارید.
  • اگر بیماری پیش زمینه یا دیگری همچون چربی و… دارید به پزشک اعلام کنید.
  • در زمان خرید دارو به تاریخ انقضا آن توجه کنید.

سخن آخر

دارو درمان دیابت تنوع زیادی دارد و باید مطابق با نظر پزشک مصرف شود اما داروهایی که در این بخش معرفی کردیم پرمصرف‎‌ترین داروهای مختص این بیماری هستند. شرکت داروبین در خصوص ارائه مشاوره‌های مطلوب و مناسب برای درمان انواع بیماری‌های خاص با زبانی ساده و البته علمی فعالیت می‌کند.

اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *