اگر نگرانید که مهمان ناخواندهی عفونت بینی بعد از عمل در چهره شما خانه کند، شما تنها نیستید. ممکن است جراحی بینی انجام داده باشید و نگران بروز عفونت باشید؛ یا شاید هم ترس از بروز عفونت مانع انجام عمل بینیتان شده باشد!
در هر حال، کلید رفع نگرانی «آگاهی» است. در این مطلب از «آلامتو» کلیدهای ارزشمند آگاهی را در دستان شما قرار میدهیم تا بدانید که چطور صددرصد از بروز عفونت جلوگیری کنید؛ چگونه عفونت بعد از عمل بینی را تشخیص دهید؛ و چطور در صورت بروز عفونت، به راحتی از شر آن خلاص شوید!
چقدر احتمال ابتلا به عفونت بعد از عمل بینی وجود دارد؟
بروز عفونت بعد از جراح زیبایی بینی بسیار نادر است. بر طبق آمار، فقط ۲% از میلیونها نفری که جراحی بینی انجام میدهند، به این عارضه دچار میشوند. بنابراین اگر هنوز جراحی بینی انجام نداده اید و ترس از بروز عفونت دارید، دانستن این موضوع آرامش خیال را بر قلب نگرانتان میپاشد.
عفونت اغلب به سراغ افرادی میآید که قبل از عمل آگاهی لازم را برای جلوگیری از عفونت کسب نمیکنند. به شرط رعایت نکاتی که در ادامه این مطلب خواهیم گفت، مطمئن باشید که جایی برای بروز عفونت بعد از جراحی بینی باقی نخواهد ماند.
علائم عفونت بینی بعد از عمل: زنگ خطرها را بشناسید!
اگر هر کدام از این علائم را تجربه کردید، آن را به منزله یک زنگ خطر در نظر بگیرید و سریعاً به پزشک مراجعه کنید:
- قرمزی، ورم و کبودی که با گذشت زمان بدتر میشود! (توجه کنید که کمی قرمزی و کبودی و تورم بعد از عمل کاملاً طبیعی است؛ اما اگر این عوارض با گذر زمان بدتر میشوند، یک جای کار میلنگد.)
- تب بالا
- لرز
- دردی که با مرور زمان بیشتر میشود.
- ترشح چرکی یا خونی از زخمها.
- مشکلات تنفسی که بعد از درآوردن تامپون از درون بینی بهبود پیدا نمیکنند.
برای تشخیص بهتر علائم عفونت بینی بعد از عمل زیبایی، عکس عفونت بینی عمل شده را در زیر ببینید:
علت عفونت بینی بعد از عمل: پزشک یا زیباجو، مقصر کدام است؟!
دلیل عفونت بعد از عمل بینی از یک طرف «عدم رعایت بهداشت کاری توسط جراح» و از یک طرف «سهل انگاری در انجام مراقبتهای بعد از عمل» است. پس یک طرف ترازو شما هستید و طرف دیگر، جراحی که انتخاب میکنید.
۱. چگونه جراح ممکن است باعث بروز عفونت عمل بینی شود؟
یک جراح مطمئن و باتجربه با جلوگیری از موارد زیر، راه بروز هر گونه عفونت به بینی شما را میبندد. اما یک جراح کمتجربه یا سهلانگار، با عدم دقت در موارد زیر نتیجه عمل بینی شما و حتی سلامت کلی بدنتان را به خطر میاندازد:
- وجود باکتری بر روی تجهیزات جراحی یا در اتاق عمل.
- تماس با مایعات بدن، مثل خون، در طول جراحی.
- برداشتن مقدار بیش از حدی از بافت یا اسکلت بینی.
- ناشی و کم تجربه بودن جراح.
- استفاده از تامپون و باند غیر استریل.
اگر به دنبال یک پزشک باتجربه و ثابت شده هستید که با ظرافت کاری خود خاطر شما را از ایمن بودن عملتان آسوده سازد، سری به صفحه دکتر حق پناه شیراز بزنید.
۲. چگونه شخص شما ممکن است علت بروز عفونت بعد از عمل باشید؟
گاهی اوقات هم علت عفونت بینی بعد از عمل خود زیباجو است! عدم رعایت مراقبتهای لازم بعد از عمل بینی راه را برای ورود عفونت به بینی هموار میسازد. از جمله:
- مراقبت نکردن از زخمها و عدم تمیز کردن و شستشوی زخمها.
- استفاده طولانی مدت از تامپون بینی (جراح معمولاً تامپون را بعد از ۳ روز خارج میکند.)
- قرار گرفتن در معرض دود.
- خشک نکردن بخیههای بینی بعد از شستشوی صورت یا حمام کردن.
- مبتلا بودن به عفونت سینوس قبل از انجام جراحی بینی.
- داشتن بیماریهای زمینهای.
- فین کردن با شدت زیاد.
- وارد شدن باکتری به بینی از طریق وجود زخمهای باز در صورت.
جلوگیری از عفونت بینی بعد از عمل: ۴ روش مطمئن و ثابت شده!
نیازی نیست این همه دردسر را به جان بخرید! با چند راهکار ساده و بی دردسر، به راحتی میتوانید از بروز هر گونه عفونت با اطمینان کامل اجتناب کنید:
۱. جراح باتجربه و کارکشتهای را انتخاب کنید.
صدها و هزاران نفر قبل از شما در شهرتان عمل بینی انجام دادهاند؛ پس چرا از تجربه آنها استفاده نکنید و پزشکی که میزان رضایت بالایی را از سوی مراجعین دریافت کرده است را انتخاب نکنید؟ برای انتخاب مطمئنترین جراح بینی، مقاله بهترین دکتر عمل بینی گوشتی در شیراز را بخوانید.
۲. بهداشت بعد از عمل بینی را با جان و دل رعایت کنید!
- زخمهایتان را به طور مرتب با گاز استریل یکبارمصرف تمیز کنید.
- بعد از برداشتن گچ بینی، هر ۶ ساعت یک بار از محلول شستشوی بینی استفاده کنید.
- بعد از حمام کردن یا شستشوی صورت بینی و بخیههایتان را خشک کنید.
- قبل از عوض کردن باند یا چسب بینی، دستهایتان را بشویید.
۳. ممنوعیتها را جدی بگیرید!
- تا حداقل ۲ الی ۴ هفته به هر گونه دخانیاتی نه بگویید!
- فشار آوردن به بینی خط قرمز است!
- دور خوردن غذاهای ناسالم را در چند هفته اول خط بکشید!
- غذاهای تند، بیش از حد سرد و بیش از حد داغ برایتان سم است!
- تا ۶ هفته از رفتن به مکانهای شلوغ پرهیز کنید. (به خصوص مکانهایی که دود ماشینها در آن زیاد است؛ یا امکان برخورد دیگران با شما وجود دارد.)
۴. تجویزات پزشک را ملکه ذهن خود کنید!
- آنتیبیوتیک تجویزی پزشک را دقیقاً تا مدت زمان تجویز شده مصرف کنید.
- در صورت دیدن اولین علامت عفونت، به هیچ وجه مراجعه به پزشک را پشت گوش نیندازید.
اگر دچار عفونت شده باشم چه کنم؟ راه نجات از عفونت بینی!
عفونت پس از عمل بینی در اکثر موارد به طور کامل درمان میشود؛ اما مهم است که سریعاً برای معاینه به پزشک مراجعه کنید تا او با تشخیص زودهنگام و انجام اقدامات درمانی، جلوی پیشرفت عفونت را بگیرد.
اولین علائم عفونت بینی بعد از عمل (تب، خون دماغ شدن، و ترشحات سبز رنگ از بینی و زخمها) بین ۳ تا ۷ روز بعد از رینوپلاستی خود را نشان میدهند. مهمتر از همه چیز این است که با مشاهده اولین علامتها، سهل انگاری نکنید و به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا زمانی که عفونت وارد جریان خون شود، میتواند در بدن شیوع پیدا کند و باعث التهاب، مشکلات تنفسی و حتی حمله قلبی شود!
آنچه پزشک برای درمان عفونت بینی انجام میدهد: از تجویز قطره گرفته تا جراحی!
تجویز پزشک بستگی به میزان و شدت علائم عفونت بینی بعد از عمل دارد؛ با توجه به میزان وخامت شرایط شما، تجویز پزشک ممکن است از قطره و پماد گرفته تا آنتیبیوتیک و حتی جراحی عفونت بینی متفاوت باشد.
۱. تجویز قطره برای درمان عفونت بینی
در مواردی که شدت عفونت پایین باشد، پزشک با تجویز قطره و پمادهایی مثل جنتامایسین (Gentamicin) یا موپیروسین (Mupirocin) عفونت را درمان میکند. این پمادها خاصیت آنتیبیوتیکی و ضدعفونی کنندگی دارند.
روش استفاده به این شکل است که با کمک یک گوش پاک کن محل دقیق عفونت را به پماد آغشته میکنید. مقدار استفاده نیز باید بر اساس تجویز پزشک باشد؛ در غیر این صورت اگر از مقدار اشتباه استفاده کنید، ممکن است نتیجه عکس دهد و باعث التهاب و زخم بینی شود.
۲. تجویز آنتیبیوتیک برای درمان علائم عفونت بینی بعد از عمل
پس از جراحی بینی، جراح پلاستیک آنتیبیوتیکهای خوراکی یا تزریقی را تجویز میکند که همه آنها باید به موقع مصرف شوند. بسیاری از افراد پس از یک یا دو روز مصرف، با فرض این که مشکل خاصی ندارند، دارو را قطع میکنند. در حالی که احتمال عفونت در بخیهها بلافاصله پس از عمل بینی بسیار بالا است. بنابراین، برای پیشگیری از عفونت یا برای درمان آن، حتماً آنتیبیوتیک را یک دوره کامل مصرف کنید.
۳. جراحی برای درمان عفونت بعد از رینوپلاستی!
در مواردی که عفونت قدیمی و حاد شده باشد، ممکن است نیاز باشد که پزشک از طریق جراحی آن را بردارد. اما نگران نباشید زیرا در صورتی که برای درمانهای قبلی سریعتر اقدام کنید، نیازی به این مورد نخواهد بود.
سؤالات متداولی که شاید در ذهن شما نیز باشد!
پاسخ پرسشهای زیر به رفع نگرانیهای شما در مورد عفونت عمل بینی کمک خواهند کرد:
- آیا بوی بد بینی از علائم عفونت بعد بینی بعد از عمل است؟
این بوی بد همیشه نشانه عفونت نیست و ممکن است بهخاطر لختههای خون، بخیهها و یا مخاط داخل بینی ایجاد شود؛ و بعد از ۱ الی ۲ هفته از بین برود. با این حال، اگر بو تداوم پیدا کند و نفس شما را نیز بدبو کنید، میتواند نشانه عفونت بخیهها باشد. (در این صورت با مصرف آنتی بیوتیک خوراکی و اسپری سالین قابل درمان است.)
- آیا آرایش کردن میتواند باعث بروز عفونت بعد عمل بینی شود؟
استفاده از مواد آرایشی غیراستاندارد و بی کیفیت ممکن است باعث بروز عفونت بینی شوند. بعلاوه، به یاد داشته باشید که تا زمانی که زخمهایتان کاملاً بهبود پیدا کردهاند، بهتر است از مواد آرایشی استفاده نکنید. (به خصوص کرم پودر و مواد آرایشی پودری.)
- آیا درست است که میگویند امکان بروز عفونت بعد از جراحی بینی ثانویه بیشتر است؟
در جراحی بینی ثانویه (ترمیمی) بخیهها بر روی بافت پوستی زده میشوند که از قبل نیز زخمهایی داشته است. (در اثر جراحی بینی اولیه) بنابراین، بله؛ امکان بروز عفونت در جراحی بینی ترمیمی بیشتر است. به همین خاطر مصرف آنتیبیوتیکها و رعایت بهداشت در این موارد باید حتی جدیتر گرفته شود.