قرص ترانکوپین که در میان کثرت از افراد با نام کوئتیاپین نیز شناخته شده است، یک داروی ضد روانپریشی بوده که به درمان افسردگی، اختلال دو قطبی و اسکیزوفرنی کمک میکند. این دارو به موازات اثرات درمانی موثری که برای بیماران ایجاد میکند، حاوی عوارض جانبی نیز میشود. یکی از پرسشهایی که در مورد این قرص مطرح است این است که آیا مصرف ترانکوپین سبب ریزش مو میشود یا خیر؟ ترانکوپین و ریزش مو مبحثی است که در این مسئله به آن میپردازیم.
بیشتر بخوانید :
ترانکوپین و موردها مصرف آن
چنانچه در مقدمه اشاره کردیم ترانکوپین دارویی است که از آن برای درمان بعضی بیماریهای خلقی و روانی مثل اسکیزوفرنی، اختلال دو قطبی، دورههای شیدایی یا افسردگی که با بیماری دو قطبی همراه باشد، مورد مصرف قرار میگیرد. ترانکوپین یا کوتیاپین به بازگرداندن تعادل برخی از مواد طبیعی (انتقال دهندههای عصبی) در مغز کمک کرده و در کاهش توهم نیز تاثیر دارد. مصرف ترانکوپین در بیماران اعمال نفوذ میشود تا فرد در مورد خود دید مثبتتری پیدا کرده، کمتر عصبی شود و در زندگی روزمره بتواند بهتر از پس فعالیتهای روزانه برآید. ترانکوپین همچنین اعمال نفوذ بهبود روحیه، خواب و اشتها شده و سطح انرژی را بالاتر میبرد. کوتیاپین تعداد دفعات تغییرات شدید خلقی را در افراد بیمار کاهش داده و به حداقل میرساند.
قرص ترانکوپین و ریزش مو
آیا حقیقتا ارتباطی بین مصرف ترانکوپین و ریزش مو وجود دارد؟ بسیاری از داروهای ضد روانپریشی مثل الانزاپین و ریسپریدون سبب ریزش مو میشوند اما تاکنون موارد معدودی در مورد اینکه ترانکوپین سبب ریزش مو شده باشد، گزارش شده است. در برخی موارد ترانکوپین همراه با لیتیم یا دی والپروکس مورد استفاده قرار میگیرد تا به طور کوتاه مدت بتواند در درمان حملات مانیک حاد در اختلال دوقطبی موثر واقع شود. در این صورت شاید بتوان ریزش مو را با مصرف لیتیم مرتبط دانست زیرا در ۱۰% از بیمارانی که تحت درمان با لیتیم قرار میگیرند، ریزش مو دیده میشود. اما مصرف کوتیاپین به تنهایی کمتر پیش میآید که ریزش مو در بیماران ایجاد نماید.
دیگر عارضهها مصرف قرص ترانکوپین
پس از توضیح در مورد کوتیاپین و ریزش مو بهتر است با بعضی دیگر از عوارض ترانکوپین نیز آشنا شوید. ترانکوپین در بعضی از افراد اعمال نفوذ بروز حساسیت میشود که در این صورت با علائمی نظیر کهیر، مشکلات تنفسی، تورم در صورت و … همراه است. مهمترین عوارض مصرف ترانکوپین به شرح زیر است:
- ضربان قلب غیر طبیعی
- یبوست
- سوء هاضمه
- فشار خون پایین
- افزایش قند خون
- مشکلات کبدی
- خونریزی
- خوابهای آشفته
- کابوسهای شبانه
- تمایل به خودکشی
- تهوع
- تب
- پریودهای نامنظم
- پرش عضلانی
توجه داشته باشید که ترانکوپین به گروهی از داروها به نام آنتی سایکوتیک تعلق دارد و ممکن است با بسیاری از داروهای دیگر تداخل داشته باشید بنابراین پیش از استفاده از آن باید فهرستی از داروهای مورد مصرف بیمار را در اختیار دکتر قرار داد تا از بروز تداخل دارویی پیشگیری به عمل آید. بسیاری از افراد در مورد اعتیاد آور بودن قرص ترانکوپین پرسش میکنند که در پاسخ به این سوال باید گفت در منابع علمی سخنی از اعتیادآور بودن این دارو مطرح نشده و بر این اساس ترانکوپین را نمیتوان اعتیاد آور دانست. اما توصیه میکنیم هرگز بدون مشورت با دکتر خودسرانه مقدار داروی ترانکوپین را کم یا زیاد نکنید.
مداوا ریزش مو بر اثر مصرف قرص ترانکوپین
اگر شما از جمله افرادی هستید که با مصرف کوتیاپین دچار ریزش مو شدهاید، بهتر است این موضوع را با دکتر خود مطرح نمایید تا راه حلی برای آن ارائه دهد. البته چنانچه در قسمتهای قبلی این مطلب اشاره کردیم، ترانکوپین و ریزش مو ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر ندارند و ریزش مو جزء علائم شایع مصرف ترانکوپین به شمار نمیآید. با این حال اگر شما احساس میکنید که با خوردن ترانکوپین تعداد تارهای مویی که در طول روز از دست میدهید، بیشتر شده است، میتوانید با مشورت پزشک از انواع قرص پوست مو و ناخن که در داروخانهها موجود است، استفاده نمایید. مکملهای حاوی زینک، ویتامینهای گروه B و سلنیوم میتوانند در پیشگیری از ریزش موها و تقویت رشد آنها بسیار موثر واقع شوند.
ممکن است ریزش مویی که همزمان با مصرف ترانکوپین برای شما اتفاق میافتد، در واقع عامل دیگری داشته و اصلا به مصرف ترانکوپین مرتبط نباشد. بنابراین این موضوع باید حتما توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار گرفته تا علت اصلی مشخص شود.
سخن پایانی
رابطه مصرف ترانکوپین و ریزش مو را در این مطلب مورد بررسی قرار دادیم. با توجه به آنچه گفته شد میتوان نتیجه گرفت که ریزش مو بر اثر خوردن ترانکوپین چندان شایع نیست و تنها در موارد معدودی گزارش شده است. علت اصلی ریزش مو را میتوان در موارد دیگری مثل تغذیه ناسالم، استرس و اضطراب، اختلالات هورمونی و … جستجو کرد اما به هرحال برخی داروها نیز سبب ریزش مو میشوند که در موارد نادر ممکن است ترانکوپین نیز از جمله آنها باشد.
منبع : مثبت سبز