بلغم یکی از ۴ مزاج اصلی است که توسط طب سنتی معرفی میشود. بلغم با نام طبع سرد و تر هم معروف است و افراد بلغمی مزاج باید غذاهای گرم مصرف کنند تا مزاج آنها تعدیل شود. مصرف دمنوش برای بلغمی مزاج ها نیز یکی از راههای دفع بلغم است تا علائم آزاردهنده این مزاج کاهش یابد. این دمنوشها بدن شما را گرم میکنند تا سردی مزاج کمتر شود. اکنون این سوال به وجود میآید که دمنوش مناسب برای بلغمی مزاج ها چیست؟
مزاج بلغم چیست و چه علائمی دارد؟
یکی از موضوعات مهم در طب سنتی، مزاج شناسی و توجه به مزاج افراد است. مزاج هر فرد ویژگیهای جسمی و روحی او را تعیین میکند. همچنین به باور طب سنتی، رژیم غذایی افراد باید بر اساس طبع و مزاج آنها مشخص شود. بدن انسان از چهار خلط (صفرا، دم، بلغم و سودا) تشکیل شده است که در کنار یکدیگر یک مزاج متعادل میسازند. اما مزاج بلغم چیست ؟ اگر میزان بلغم در بدن یک فرد افزایش یابد؛ مزاج او به بلغمی تغییر میکند. طبع سرد و تر یا همان مزاج بلغمی را میتوان با علائم و نشانههای مختلف شناسایی کرد که این علائم به شرح موارد زیر هستند:
- پوست سفید و روشن
- سردی همیشه دستها و پاها
- اضافه وزن و چاقی شکمی
- احساس خستگی و خوابآلودگی مداوم
- افزایش ترشحات بینی
- کندی حافظه
- سرفههای زیاد
- ریزش مو
- جاری شدن آب دهان در هنگام خواب
تعدیل مزاج بلغم با کنترل رژیم غذایی
یکی از مهمترین نکات برای دفع غلبه بلغم، داشتن یک رژیم غذایی مناسب و اصولی است. این رژیم غذایی بر پایه غذاهایی برنامهریزی میشود که طبع گرمی دارند و سردی بدن را از بین میبرند. بلغمی مزاجها باید غذاهای مفید و گرم را بیشتر بخورند و غذاهای سرد را همراه با مصلحهای گرم مصرف کنند. از جمله بعضی مواد غذایی مفید برای بلغمیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غذاهای مفید: انواع خورشت و آش با ادویههای گرم مانند فلفل، غذاهای کبابی و…
- میوهها: سیب، موز، به، انجیر، خربزه، توت و…
- سبزیجات: ترخون، مرزه، ریحان، جعفری، کرفس، نعناع، سیر، کدو تنبل و…
- ادویهها: هل، دارچین، زنجبیل، زیره، زعفران، موسیر و…
انواع دمنوش برای بلغمی مزاج ها هم در گروه مواد غذایی قرار میگیرند که شما میتوانید گیاهان موردنیاز را از عطاری آنلاین اسنپ فود سفارش دهید و سپس این دمنوشها را در منزل تهیه کنید.
بهترین دمنوش برای بلغمی مزاج ها
انواع دمنوش برای بلغمی مزاج ها با استفاده از گیاهانی تهیه میشوند که طبع گرمی دارند. این گرمی بر سردی بلغم غلبه میکند و نتیجه آن تعدیل مزاج است. در ادامه این بخش انواع دمنوش مناسب برای بلغمی مزاج ها معرفی شده است.
۱. دمنوش دارچین
تنها با چند تکه چوب دارچین و آب جوش میتوانید یک دمنوش برای بلغمی مزاج ها تهیه کنید که علاوه بر طبع گرم، عطر و بوی فوقالعادهای دارد. البته با تنها یک بار نوشیدن دمنوش دارچین، مشکل سردی مزاج برطرف نمیشود و باید خوردن این دمنوش را مدت زمان بیشتری ادامه دهید.
۲. دمنوش بابونه
با گیاه بابونه میتوان یک دمنوش برای بلغمی مزاج ها تهیه کرد که طبع گرمی دارد. همچنین این دمنوش به عنوان یک درمان سریع برای مشکلات سردی مزاج شناخته میشود که خاصیت آرامشبخش هم دارد. از دیگر خواص دمنوش بابونه میتوان به تقویت سیستم ایمنی، درمان مشکلات خواب و تقویت عملکرد سیستم گوارش اشاره کرد.
۳. دمنوش بادرنجبویه
بادرنجبویه از جمله گیاهانی که با طبع گرم خود، یکی از بهترین انتخابها برای تعدیل مزاج محسوب میشود. با استفاده از بادرنجبویه میتوانید یک دمنوش برای بلغمی مزاج ها درست کنید که در رفع سردی مزاج موثر است. علاوه بر این، بادرنجبویه برای درمان مشکلات قلبی عروقی، کمک به درمان زخم معده و بهبود کیفیت خواب هم موثر است.
۴. دمنوش به لیمو
گیاه به لیمو، طبع گرم و خشکی دارد و از آن برای تهیه دمنوش برای بلغمی مزاج ها استفاده میشود. این گیاه بومی آمریکای جنوبی است، اما در ایران هم آن را پرورش میدهند. همچنین این گیاه خواص آنتی اکسیدانی دارد و با کاهش سطح رادیکالهای آزاد بدن، احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف همچون مشکلات قلبی عروقی را کاهش میدهد. شما میتوانید به لیمو را به تنهایی یا با آویشن دم کنید و آن را بنوشید.
۵. دمنوش گل گاو زبان
گل گاو زبان یکی از گیاهان کوهی است که شهرت زیادی دارد. بسیاری از افراد برای بهرهمندی از خواص این گیاه همچون کاهش دردهای کبدی و کلیوی، آرامش اعصاب و رفع خارشهای پوستی، دمنوش گل گاو زبان را مصرف میکنند. یکی از دیگر خواص مهم این دمنوش، اصلاح و بهبود غلبه بلغم است که میتواند طبع بدن را به سمت گرمی ببرد.
۶. دمنوش زنجبیل
در فهرست انواع دمنوش برای بلغمی مزاج ها باید نام دمنوش زنجبیل هم اضافه کرد. زنجبیل را میتوانید به عنوان ادویه داخل غذا بریزید یا برشهای آن را مانند چای دم کنید. البته دمنوش زنجبیل علاوه بر طبع گرم، مزه تند و تیزی دارد که برای همه مطلوب نیست؛ پس مقداری عسل یا نبات هم به دمنوش خود اضافه کنید.
۷. دمنوش بهارنارنج
در فصل بهار، شکوفههای درخت نارنج را جمع و خشک میکنند تا برای تهیه دمنوش بهارنارنج آماده شود. بهارنارنج با طبع گرم و خشک خود میتواند سرد و رطوبت مزاج بلغمی را از بین ببرد. البته مصرف این دمنوش برای درمان مشکلات ریوی، شادابی پوست و بهبود رفلاکس معده هم موثر است.
تهیه دمنوش مناسب برای بلغمی مزاج ها در چند دقیقه
برای درست کردن دمنوش مناسب برای بلغمی مزاج ها در منزل، تنها باید گیاهان موردنیاز را تهیه کنید. این گیاهان در عطاریهای سطح شهر به فروش میرسند که شما میتوانید با مراجعه به آنها، گیاه موردنظر خود را خریداری کنید. البته روش آسانتر، سفارش این گیاهان از عطاری اسنپ فود است. با این روش دیگر، نیازی به خروج از خانه و گشتن بین عطاریهای مختلف ندارید و میتوانید گیاهان مختلف را درب منزل تحویل بگیرید. برای درست کردن هر دمنوش هم تنها کافی است تا گیاه موردنظر را داخل آب جوش بریزید و مانند چای دم کنید تا دمنوش شما آماده شود.
انتشار از طریق پابجت