در صورت تجربه مکرر سردردهای میگرنی، احتمالا از داروهای نظیر آسپرین یا ایبوپروفن استفاده نموده اید. حتی ممکن است پزشک داروهای ضد افسردگی و آرام بخش را برای شما تجویز کرده باشد. گیاهان دارویی نیز ممکن است انتخاب مناسبی باشند. داروهای گیاهی همان گونه که از نامشان پیداست، از گیاهان استخراج می‌شوند. این فرآورده‌ها از بخش‌های متعدد گیاه از جمله روغن، دانه، ریشه، برگ، گل و میوه ساخته می‌شوند. همچنین به اشکال متعددی همچون قرص، شربت، کپسول، قطره، محلول و … در دسترس هستند. در ادامه این مقاله به معرفی داروهای گیاهی و تکنیک‌های درمان میگرن خواهیم پرداخت.

داروهای گیاهی میگرن برای درمان 

کدام دارو یا قرص گیاهی میگرن به تسکین سردرد میگرن کمک زیادی می‌کنند؟ شواهد موجود در رابطه با تاثیر مکمل‌های گیاهی در بهبود میگرن کامل نیست، ولی بعضی از تحقیقات نشان می‌دهند که گیاهانی از جمله بابونه (Feverfew)، زنجبیل و سنبل الطیب ممکن است در این زمینه موثر واقع شوند.

گیاه بابونه گاوی

تاناسوم (feverfew) یا همان گیاه بابونه گاوی با مکانیسم‌های متعددی از قبیل کاهش التهاب، تنظیم انتقال دهنده‌های عصبی و پیشگیری از تجمع پلاکت‌ها، به درمان درد میگرن کمک بسیار زیادی می‌کند. بابونه گاوی با مهار گیرنده‌های سروتونین که نقش بسیار مهمی در بروز درد میگرن دارند، از ایجاد حملات میگرنی جلوگیری می‌کند. همچنین، با کاهش التهاب با استفاده از مهار تولید پروستاگلاندین‌ها و پیشگیری از تجمع پلاکت‌ها، به تسکین درد و همچنین کاهش شدت میگرن کمک زیادی می‌کند. ماده موثره اصلی بابونه گاوی، پارتنولید بوده که در همه این فرایندها نقش مهم و کلیدی دارد.

زنجبیل

داروی گیاهی زنجبیل جهت کاهش تهوع و استفراغ ناشی از میگرن مورد استفاده قرار می‌گیرد. زنجبیل خاصیت ضد درد و ضد تهوع داشته و به همین علت در زمینه سردردهای میگرنی نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. مصرف مکمل زنجبیل، حالت تهوع و استفراغ ناشی از میگرن را به نصف کاهش داده و عوارض جانبی را به دنبال ندارد. مکانیسم اثر احتمالی زنجبیل عبارت اند از:

·         مهار گیرنده‌های سروتونین: سروتونین نقش بسیار مهمی‌در بروز عارضه میگرن دارد. زنجبیل با مهار گیرنده‌های سروتونین، مانع از ایجاد حملات میگرنی خواهد شد.

·         کاهش التهاب: زنجبیل با مهار تولید پروستاگلاندین‌ها و پیشگیری از تجمع پلاکت‌ها، التهاب را کاهش داده و به تسکین درد و کاهش شدت میگرن کمک بسیار زیادی می‌کند. پارتنولید، ماده مؤثره اصلی زنجبیل، در همه این فرآیندها نقش مهم و کلیدی ایفا می‌کند.

زنجبیل خام یا عصاره‌های آن ممکن است به عنوان یک روش درمان خانگی برای افراد بیماری مفید باشد که به هر علتی به داروهای ضد میگرن دسترسی ندارند و یا نمی‌توانند آن‌ها را مصرف کنند. زنجبیل از ترکیبات شیمیایی متعددی تشکیل شده است. اینکه کدام یک از این ترکیبات در اثرات مفید زنجبیل بر میگرن نقش اساسی دارند، مشخص نیست. در نتیجه، افرادی که از زنجبیل به عنوان درمان خانگی استفاده می‌نمایند، باید بدانند که ترکیب شیمیایی زنجبیل و در نهایت اثربخشی آن، بسته به منشأ و نوع عصاره آن، می‌تواند متفاوت باشد. در نتیجه، به بیماران توصیه می‌شود که از عصاره‌های تغلیظ شده موجود در مکمل‌ها مصرف کرده تا اثر بخشی بهتری را تجربه کنند.

سنبل الطیب

با توجه به نتایج پژوهش‌های صورت گرفته، می‌توان گفت که گیاه سنبل الطیب می‌تواند به عنوان یک درمان مکمل موثر جهت کاهش شدت سردردهای عصبی و تنشی مورد استفاده قرار گیرد. گیاه سنبل الطیب (Valeriana officinalis) اثرات بسیار مثبتی در کاهش شدت سردردهای میگرنی عصبی نشان می‌دهد. از مکانیسم اثر سنبل الطیب می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

·         کاهش اضطراب و استرس: یکی از علل اصلی بروز سردردهای عصبی و تنشی، اضطراب و استرس است. سنبل الطیب با خواص آرام بخش خود به کاهش اضطراب و در نهایت به کاهش شدت سردرد کمک می‌کند.

·         تنظیم کننده خواب: اختلالات خواب می‌توانند به تشدید سردردهای تنشی کمک زیادی کنند. سنبل الطیب با بهبود کیفیت خواب، به کاهش شدت سردردهای میگرنی کمک می‌کند.

·         اثر گذاری بر انتقال دهنده‌های عصبی: سنبل الطیب با تاثیر گذاری بر انتقال دهنده‌های عصبی از جملهGABA (گاما آمینوبوتیریک اسید) که نقش بسیار مهمی در تنظیم فعالیت‌های عصبی دارند، به کاهش اضطراب و درد کمک می‌کند.

قرص گیاهی میگرن

تکنیک‌های درمان میگرن

در ادامه این مبحث به بعضی از تکنیک‌های درمان میگرن شدید اشاره می‌کنیم:

در یک اتاق ساکت و تاریک استراحت کنید.

بسیاری از افراد مبتلا به سردرد میگرن به نور و صدا حساسیت زیادی دارند و این موضوع می‌تواند شرایط آن‌ها را بدتر کند. طبق مطالعه مروری منتشر شده در جولای ۲۰۲۱ در مجله Pain، درد حاصل از نور و روشنایی را می‌توان در گروهی از سلول‌های حساس به نور در چشم به اسم سلول‌های گانگلیونی شبکیه که ذاتاً به نور و روشنایی حساس هستند (ipRGCs)، ردیابی کرد. آن‌ها به حفظ چرخه خواب و بیداری و پاسخ مردمک به نور کمک بسیار زیادی می‌کنند.

قرار گرفتن در معرض نور و روشنایی، طی چند دقیقه ipRGCها و سلول‌های انتقال دهنده درد را فعال می‌کند. محققان احتمال می‌دهند که تشدید سر درد در نور و روشنایی و بهبود آن بعد از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ماندن در تاریکی، به همین علت باشد. در نتیجه توصیه می‌شود به اتاقی ساکت و تاریک بروید و حتی اگر می‌توانید اندکی بخوابید. البته لازم به ذکر است که تمامی سردردها با خواب بهتر نمی‌شوند. در صورت حساسیت به صدا، مسدود کردن آن‌ها نیز می‌تواند بسیار مفید و موثر باشد.

ماساژ درمانی

به گفته مرکز ملی سلامت مکمل و یکپارچه، با ماساژ درمانی می‌توان ماهیچه‌ها را شل کرد و استرس موجود را کاهش داد (استرس یکی دیگر از محرک‌های سردرد میگرنی است) و به همین علت جهت کنترل درد در چندین بیماری از قبیل سردرد مورد بحث و مطالعه قرار گرفته است. ماساژ ممکن است برای تمامی افراد کارساز نباشد. چنانچه در طول حمله میگرنی به لمس بسیار حساس می‌شوید، ماساژ حالتان را بدتر نیز می‌کند. همین موضوع به ویژه برای اشخاص مبتلا به آلوداینیا صادق است. آلوداینیا یک علامت نسبتاً شایع میگرن شدید است که منجر به حساسیت به لمس و سایر محرک‌های تقریباً غیر دردناک می‌شود. به گفته بنیاد میگرن آمریکا، آلوداینیا می‌تواند حتی فعالیت‌های عادی، از قبیل برس زدن موها یا قرار دادن سر بر روی بالش را بسیار دردناک کند.

مدیتیشن را امتحان کنید.

از هر ۱۰ فرد مبتلا به سردرد میگرنی، ۸ نفر استرس و اضطراب را به عنوان یک محرک گزارش می‌دهند. مدیتیشن ذهن آگاهی می‌تواند به کاهش استرس کمک بسیار زیادی کند، چرا که مستلزم تمرکز بر آن چیزی که در لحظه اتفاق می‌افتد است نه آن چیزی که ممکن است در آینده رخ دهد. یک مثال که هر فردی می‌تواند امتحان کند، تمرکز بر حسی مثل نفس کشیدن است. طبیعی است که در حین تمرین مدیتیشن ذهن آگاهی همچنان احساسات و افکار به سراغ شما بیایند، در نتیجه سعی کنید مجددا توجه خود را به نفس خود معطوف کنید.

محققان در تلاش هستند که مقدار تاثیر این نوع تمرین تمرکز حواس بر تغییر توانایی شخص در پاسخ به استرس و کنترل سردرد میگرنی را مشخص کنند. در مطالعه ای که در سال ۲۰۲۱ میلادی در JAMA Internal Medicine منتشر شد، ولز و همکارانش به این نکته دریافتند که مدیتیشن تمرکز حواس ممکن است با بهبود ناتوانی، افسردگی و کیفیت زندگی به درمان مشکلات کلی حاصل از میگرن کمک زیادی کند.

خرید قرص گیاهی میگرن

سخن پایانی

میگرن، این مهمان ناخوانده که آرامش را از بسیاری از افراد می‌رباید، می‌تواند با کمک طبیعت و قرص های گیاهی به طور کامل مهار شود. در این مقاله، با بعضی از موثرترین گیاهان دارویی جهت تسکین میگرن آشنا شدیم. گیاهانی همچون بابونه گاوی، زنجبیل و سنبل الطیب که با مکانیسم‌های متعددی از جمله کاهش التهاب، تنظیم انتقال دهنده‌های عصبی و بهبود کیفیت خواب، به کاهش شدت درد و حملات میگرنی کمک می‌کنند.

با این حال، مهم است که بدانید پیش از مصرف هرگونه مکمل گیاهی یا قرص میگرن برای درمان، حتی آن‌هایی که به طور طبیعی هستند، باید با پزشک مشورت شود. چرا که این مکمل‌ها ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشند و عوارض جانبی به وجود آیت و دارای مجوز استفاده کرده تا از اثربخشی و ایمنی آن‌ها مطمئن شوید. در نهایت، می‌توان گفت که گیاهان دارویی می‌توانند به عنوان یک درمان مکمل موثر به همراه درمان‌های دارویی(قرص های درمان میگرن)، به بهبود کیفیت زندگی اشخاص مبتلا به میگرن کمک کنند. همچنین، ضروری است که از محصولات باکیفیت و دارای مجوز استفاده کرده تا از اثربخشی و ایمنی آن‌ها مطمئن شوید. در نهایت، می‌توان گفت که گیاهان دارویی می‌توانند به عنوان یک درمان مکمل موثر به همراه درمان‌های دارویی، به بهبود کیفیت زندگی اشخاص مبتلا به میگرن کمک کنند. چنانچه شما نیز از این عارضه رنج می‌برید می‌توانید با کارشناسان مجرب مجموعه فراز طب برای خرید قرص میگرن مشورت داشته باشید تا آن‌ها بتوانند به شما بهترین راهکار را ارائه دهند.

اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *