بیماری واریس پا از شایع ترین بیماری های عروقی انسان می باشد که اغلب در زنان به هنگام بارداری و پیری، به علت تغییرات هورمونی رخ می دهد. به این صورت که با افزایش سن، فرد بیشتر دچار التهاب شده و رگ ها به دلیل گشاد شدن در زمان التهاب، با گذشت زمان حالت طبیعی و ارتجاعی خود را از دست می دهند. واریس باعث می شود سیاهرگ ها به دلیل جمع شدن خون در پاها، بزرگ و گره دار شوند و رنگشان به آبی یا بنفش تغییر کند. نارسایی وریدی عمدتا خطرناک نیست، اما به دلیل تغییر در ظاهر پا موجب ناراحتی بیمار می شود. این رگ های برجسته علاوه بر ایجاد ظاهر ناخوشایند، در برخی از موارد علائمی مانند درد غیر قابل تحمل، ضربان زدن، خارش، سنگینی، خستگی پاها و ورم کردن پا گزارش شده است، اما برای اکثر مبتلایان علائم خاصی به همراه ندارد.
دلایل به وجود آمدن واریس پا
برخی از افراد دلیل ایجاد واریس را روی هم انداختن پاها می دانند، در حالی که مطالعات انجام شده نشان می دهد این مورد به تنهایی عامل به وجود آمدن واریس نیست. اما طبق تحقیقات انجام شده برخی از عوامل موجب ایجاد رگ های واریسی می شوند که عبارت است از:
- سابقه خانوادگی و ژنتیک
- افزایش وزن و چاقی
- افزایش سن
- ایستادن طولانی مدت
- سبک زندگی بدون تحرک کافی
- سابقه لخته شدن خون
- استعمال دخانیات
- بارداری
درمان واریس پا
معمولا پزشک متخصص عوامل مختلفی را در رابطه با تعیین بهترین روش درمان واریس در نظر می گیرد، که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در نظر گرفتن میزان شدت واریس
- میزان تحمل بیمار در برابر درمان های مختلف
- پیش بینی پزشک در رابطه با وضعیت بیماری در آینده
- میزان سن بیمار
- در نظر گرفتن علائم بیماری
- وضعیت سلامت عمومی بیمار
- اهداف و نظرات بیمار در مورد ظاهر و حس عضو درگیر
روش های درمان واریس پا به طور کلی به دو گروه تقسیم می شود. در نوع اول سیاهرگ واریسی بسته می شود و در نوع دوم سیاهرگ از بدن خارج می شود.
بستن سیاهرگ های واریسی
هنگامی که رگ واریسی بسته شود، جریان خون به رگ های دیگر منتقل می شود و به این صورت رگ بسته شده با گذشت زمان به تدریج از بین می رود. برای بستن رگ واریسی روش های مختلفی وجود دارد که عبارت است از:
روش درمانی اسکلروتراپی
در این روش با تزریق محلولی در رگ موجب زخم شدن آن می شوند، نتیجه این تزریق تغییر مسیر جریان خون به رگ های سالم می باشد. این روش درمان باید طی چند جلسه در فواصل ۴ الی ۶ هفته ای تکرار شود. اسکلروتراپی به بی حسی نیازی ندارد و پس از گذراندن دوره های تزریق، از بیماران خواسته می شود تا چند هفته از جوراب واریس استفاده کنند.
روش درمانی میکرواسکلروتراپی
این روش مشابه مورد قبل انجام می شود با یک تفاوت که در این نوع روش درمان، از سوزن کوچک تری برای درمان رگ های واریسی کوچک استفاده می شود.
لیزر درمانی
در این روش به منظور بستن رگ های واریسی از نور پرتوان استفاده می شود. لیزر درمانی بدون تزریق و برش انجام می شود و معمولا برای درمان رگ های واریسی کوچک تر مورد استفاده قرار می گیرد.
ابلیشن داخل وریدی
این روش با لیزر یا امواج رادیویی به منظور بستن رگ های واریسی مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش درمان بدون بیهوشی اما با بی حسی انجام می شود، چرا که پزشک با ایجاد برش کوچکی بر روی پوست، لوله باریکی را که توسط لیزر یا امواج رادیویی تولید گرما می کند، وارد بدن کرده و به این ترتیب رگ واریسی بسته می شود.
جراحی آندوسکوپی
این جراحی توسط لوله باریکی که دوربین کوچکی سر آن قرار دارد، انجام می شود. به این صورت که پزشک با برش کوچکی بر روی پوست این لوله را وارد رگ واریسی می کند، سپس با ابزارهای جراحی ظریفی رگ های واریسی را می بندد.
روش های خارج کردن سیاهرگ های واریسی
در برخی از موارد پزشک با بررسی شرایط و وضعیت بیمار، خارج کرن رگ واریسی را برای درمان واریس پا پیشنهاد می کند. این عمل به دو روش انجام می شود که عبارت است از:
فلبکتومی سرپایی
این شیوه درمان یک عمل ساده می باشد که معمولا برای خارج کردن رگ های واریسی نزدیک پوست انجام می شود. در این عمل پزشک با بی حس کردن ناحیه درمان، رگ ها را با برش های کوچکی بیرون می کشد.
لیگاسیون و استریپینگ رگ واریسیک
این روش معمولا در موارد بسیار جدی واریس و تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. در این عمل پزشک با برش روی پوست رگ های واریسی را می بندد و برش می دهد. جراح در این روش سعی می کند تا سیاهرگ صافن را باقی بگذارد، چرا که ممکن است در آینده برای جراحی بای پس قلب به آن نیاز باشد. دوران نقاهت بعد از این عمل حدود ۱ الی ۴ هفته می باشد.
مطلب پیشنهادی: همه چیز در مورد چربی اشباع و غیر اشباع
عوارض احتمالی و نحوه جلوگیری
از شایع ترین عوارض جانبی پس از عمل جراحی واریس پا می توان به کبودی، ورم، تغییر رنگ پوست و درد اشاره کرد. درمان بیماری واریس پا به هر روشی که انجام شود فقط رگ های واریسی موجود را درمان می کند و احتمال دارد رگ های واریسی جدیدی در آینده به وجود آید. با رعایت برخی موارد می توان از تشکیل دوباره این رگ های ناخوشایند جلوگیری کرد.
در ادامه به برخی از توصیه های مفید در رابطه با کاهش تشکیل رگ های واریسی اشاره می کنیم:
- همواره به طور منظم ورزش کنید.
- پاهای خود را هنگام نشستن به روی هم نیاندازید.
- مراقب وزن خود باشید.
- از پوشیدن لباس های تنگ خودداری کنید.
رگ های واریسی ظاهر زیبایی ندارند، اما یکی از واقعیت های زندگی به شمار می روند. از آن جا که داشتن سبک زندگی بی تحرک به میزان زیادی با اختلالات عروق همبستگی دارد، توصیه می شود با تغییر در سبک زندگی و فعالیت های فیزیکی مناسب باعث پیشگیری از بروز رگ های واریسی شوید.
تهیه شده توسط: داروخانه آنلاین دکتر کاکایی