یکی از اتفاقات ناخوشایند که برای هر فردی ممکن است پیش بیاید، گیر کردن کلید در قفل است. در بیشتر موارد میتوانید با استفاده از روشهای آسان و در دسترس، کلید را از قفل خارج کنید. دلیلهای بسیاری برای گیر کردن کلید در قفل وجود دارد که میتوانید با استفاده از یک مداد، پودر گرافیت، اسپری روان کننده و غیره این مشکل را حل کنید. در این مطلب قصد داریم دلایل و روشهای حل این موضوع را بیان کنیم، پس با ما همراه باشید.
زمانی که مغزی قفل گیر کرده چه باید کرد؟
گاهی اوقات ممکن است مغزی قفل گیر کند، برای این کار شما باید تا جایی که امکان دارد، کلید را داخل قفلی فشار دهید؛ سپس نوبت به تنظیم کردن کلید در داخل سوراخ است. در این مرحله، کلید را طوری داخل سوراخ تنظیم کنید که لحظه وارد کردن کلید همانطور باشد. در مرحله بعدی، با سر انگشت دیگر، محکم روی مغزی قفل را فشار دهید تا مغزی قفل در هنگام آزاد کردن قفل، تکان نخورد. در ادامه، کلید را بدون اینکه فشاردهید و به آرامی بیرون بکشید.
علت گیر کردن کلید در قفل چیست؟
تا به حال این سوال برایتان پیش آمده که علت گیر کردن کلید در قفل چیست؟ در راستای پاسخگویی به این سوال باید بگوییم، عوامل زیادی باعث گیر کردن کلید در قفل میشود، اما مهمترین عامل تاثیرگذار بر این موضوع ناهمواریهای موجود در لبههای کلید است. اصولا به دو علت این ناهمواریها در کلید ایجاد میشوند که شامل موارد زیر هستند.
- زمانی که کلید به خوبی کپی نشود، در لبههای کلید ناهمواریهایی ایجاد میشود که این ناهمواریها باعث گیر کردن کلید در قفل و ایجاد دردسر برای شما میشود.
- نبودن کلید در جای مناسب نیز عامل مهم دیگری در گیر کردن کلید در قفل است. در واقع زمانی که کلید در جای نامناسبی که تحت فشاری باشد، قرار بگیرد باعث خم شدن و جابجایی دندانههای کلید میشود و این موضوع باعث گیر کردن کلید در قفل میشود.
- وجود گردوغبار و سایر عوامل خارجی در بین قفل و کلید میتواند سبب گیر کردن کلید در قفل شود.
برای جلوگیری از این مشکلات، برای ساخت کلید به افراد متخصص که در کار خود مهارت بالایی دارند، مراجعه و از کلید به خوبی نگهداری کنید.
زمانی که کلید داخل قفل گیر کرده و نمی چرخد باید چه کار کنیم؟
عوامل مختلفی باعث بروز گیر کردن مغزی قفل میشود که موضوعی که در این حالت اهمیت دارد، استفاده نکردن از زور برای خروج کلید است. متاسفانه بسیاری از افرادی وقتی با این مشکل مواجه میشوند، با استفاده از زور، سعی بر خارج کردن کلید از قفل را دارند که این کار، کاملا اشتباه است.
استفاده از زور برای زمانی که کلید داخل قفل گیر کرده و نمیچرخد، باعث آسیب به دندانههای قفل و هرز شدن قفل میشود. برای رفع این مشکل، شما میتوانید از چند قطره روغن مخصوص قفل، برای روان شدن مکانیزم استفاده کنید و به آرامی کلید را بچرخانید تا آزاد شود؛ سپس به آرامی، کلید را جلو و عقب کنید تا آزاد شود.
در صورتی که با استفاده از روشهای بالا نتوانستید کلید گیر کرده را از قفل خارج کنید، بهتر است از یک متخصص کلیدساز برای رفع این مشکل، کمک بگیرید.
اگر کلید در قفل گیر کرد چه کنیم؟
تا به حال برای شما پیش آمده که پس از وارد کردن کلید به داخل قفل، کلید شما گیر کند؟ آیا میدانید نحوه در آوردن کلید گیر کرده در قفل به چه صورت است؟ در پاسخ به این سوال که چگونه کلید گیر کرده در قفل را در بیاوریم باید بگوییم که روشهای مختلفی برای درآوردن کلید گیر کرده در قفل در وجود دارد. این روشها برای زمانی که کلید در قفل میچرخد اما گیر کرده کاربردی هستند که در ادامه به توضیح هر یک پرداختهایم.
- استفاده از روان کننده
یکی از روشهایی که میتوان با استفاده از آن کلید گیر کرده در قفل را خارج کرد، روان کنندههای نفتی مانند اسپریهای روان کننده است. به عنوان مثال میتوان از روغن مشتق شده از گیاهان یا WD_40 استفاده کرد.
در نظر داشته باشید استفاده از روان کنندههای که سریعتر خشک میشوند، بهتر است؛ چرا که کثیفیهای کمتری جذب سوراخ کلید میشوند. نحوه استفاده از اسپری روان کننده، به این صورت است که مقداری از اسپری روان کننده را به کمک یک لوله بسیار ریز که به اسپریها متصل است، داخل قفل اسپری کنید؛ سپس کلید را به آرامی داخل سوراخ کلید تکان دهید تا قفل باز شود.
بعد از اینکه کلید را به سلامت از قفل خارج کردید، بهتر است کلید را به منظور سوهان زدن و حذف دندنههای اضافی، پیش یک کلید ساز حرفهای ببرید.
- استفاده از پودر گرافیت
در ادامه آموزش درآوردن کلید از قفل به استفاده از پودر گرافیت میرسیم. عملکرد پودر گرافیت بسیار بهتر از روان کنندهها است. پودر گرافیت نه تنها اثری از پودر گرافیت و کثیفی باقی برجای نمیگذارد؛ بلکه با افزایش سطح چسبندگی، باعث کاهش اصطکاک قفل و راحت درآمدن کلید از قفل میشود.
نحوه استفاده از پودر گرافیت به این صورت است که مقداری از پودر گرافیت را داخل سوراخ کلید ریخته؛ سپس کلید را به آرامی تکان دهید تا پودر گرافیت داخل کلید پخش شود و با منظم چرخاندن کلید، قفل را به آرامی بیرون بکشید.
- استفاده از یخ
استفاده از یخ برای زمانی که هوا گرم باشد، نیز به عنوان یک روش مناسب برای خارج کردن قفل از کلید است. در این روش، حدود ۳۰ ثانیه یخ را کنار کلید بگذارید و به آرامی کلید را تکان دهید و به سمت بیرون درآورید.
در مطالب فوق به آموزش دراوردن کلید از قفل پرداختیم؛ بنابراین در صورتی که کلید شما در قفل گیر کرد بهتر است از زور کردن بپرهیزید و از روشهای ذکر شده برای دراوردن کلید بهره ببرید.
ابزارهای کاربردی هنگام گیر کردن کلید در قفل
روشهای بسیاری برای درآوردن کلید گیر کرده در قفل وجود دارد که نیازمند صبر و دقت است. ابزارها و وسایل بسیاری میتوانند به درآوردن کلید در قفل به شما کمک کنند که شامل موارد زیر هستند:
- میتوان برای خارج کردن کلید شکسته داخل قفل از یک پیچ گوشتی دو سو و باریک استفاده کنید.
- در صورت دسترسی نداشتن به پیچ گوشتی، میتوانید از چاقو، نوک قیچی، گیره مو و… استفاده کرد.
- میتوان از یک ورقه فلزی باریک که روی آن چسب ریخته شده است، برای باز کردن قفل استفاده کرد.
علاوه بر روشهای ذکر شده استفاده از دریل، سنجاق سر و عابر بانک نیز جزو روشها و اقداماتی است که میتوان کلید گیر کرده داخل قفل را خارج کرد.
خارج کردن کلید شکسته از قفل در
یکی از اتفاقات ناگوار هنگام گیر کردن کلید در قفل، شکسته شدن کلید در داخل قفل است. مهمترین نکته در این حالت عدم استفاده از باقی مانده کلید است. زمانی که بخش در دست مانده کلید را به کلید گیر کرده در قفل فشار دهید، به یکدیگر نمیچسبند.
بلکه تنها کلید شکسته را به ته قفل نزدیک کرده و کار را دشوار میکنید! بنابراین باقیمانده کلید را برای خود نگه دارید. اگر کلید شکسته در قفل گیر کرده، کافی است طبق یکی از روشهای زیر پیش روید تا کلید را از داخل آن خارج کنید:
استفاده از انبردست یا موچین
اگر خوششانس باشید و کمی از کلید شکسته بیرون مانده و از قفل قابل مشاهده باشد، میتوانید با یک انبردست یا موچین آن را خارج کنید. بدین منظور ابتدا کمی روغن به قفل بزنید تا حرکت کلید داخل قفل راحتتر شود. سپس دنباله کلید را گرفته و با حرکت در جهت عقربههای ساعت آن را به طرف بیرون حرکت داده و از قفل خارج کنید.
استفاده از تیغه اره مویی یا اره منبت کاری
تیغه اره مویی یا اره منبت کاری یکی از ابزارها برای بیرون کشیدن کلید گیر کرده در قفل است. بدین منظور اره را به آرامی وارد کنید تا به دندانههای کلید گیر کند؛ سپس آن را به طرف خود بکشید تا از قفل خارج شود.
استفاده از چسب
یکی از راههای پرریسک برای در آوردن کلید از قفل، استفاده از چسب است. بدین منظور سوزنی نازک پیدا کرده و آن را به چسب قطرهای آغشته کنید و سپس به کلید شکسته داخل قفل بچسبانید تا به عنوان یک دنباله عمل کرده و بتوانید کلید را از قفل در بیاورید. شایان ذکر است که این کار بسیار حساس است تا خود سوزن آغشته به چسب نیز به قفل نچسبند و کارتان را دشوارتر نکنید!
استفاده از پیچ گوشتی
پیچ گوشتی را به آرامی وارد قفل، کنار کلید، کرده و سپس کمی فشار داده و آن را بچرخانید. این کار بیشتر برای باز یا قفل کردن در کاربرد داشته و در مواقع نادری میتوانید کلیدتان را از قفل نیز خارج کنید.
علت نچرخیدن کلید در قفل کتابی چیست؟
گاهی اوقات ممکن است کلید در قفل کتابی نچرخد، اما علت نچرخیدن کلید در قفل کتابی چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که علتهای مختلفی برای نچرخیدن کلید در قفل کتابی وجود دارد؛ چرا که قفل کتابی از اجزای مختلفی مانند بدنه، سیلندر، میلهها، روکش، پین قفل کننده، فعال کننده قفل و کلید ساخته شده است. از جمله عواملی که باعث نچرخیدن کلید در قفل کتابی میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترکیب نامناسب کلید
- خرابی کلید
- قفل شدن پینها درون سیلندر
- خرابی درونی سیلندر
- گرفتگی قفل در دمای پایین
- ورود ذرات معلق به داخل سیلندر
برای رفع این مشکل، باید قسمتهای داخلی قفل کلیدی تعمیر یا تعویض شوند.
جلوگیری از گیر کردن کلید در قفل
حال که کلید خود را از قفل خارج کردید، بهتر است روشهای کاربردی را برای پیشگیری از گیر کردن مجدد کلید فرا بگیرید. در ادامه برخی از این راهکارها را برایتان توضیح دادهایم که به شرح زیر هستند:
- روغنزنی: استفاده از روغن برای قفلها همیشه راهی عالی برای گیر نکردن کلید در قفل است. به همین سبب به طور منظم و دورهای به کمک روغن مخصوص قفل خود را روغنزنی کنید.
- حفظ دمای محیط: گیر کردن کلید یکی از مشکلات متداول در مناطق سردسیر است و به همین سبب یاد به تعادل دمای محیط دقت کنید. برای این کار میتوانید از مواد ضدانجماد مخصوص نیز استفاده کنید تا با این مشکل مواجه نشوید.
- تمیز نگه داشتن قفل: همواره سعی کنید داخل قفل را تمیز کنید تا عوامل خارجی مانند گردوغبار، خردهها و غیره داخل آن وارد نشده و سبب گیر کردن کلید نشوند.
در صورتی که پس از خارج کردن کلید متوجه شدید که قفل کارایی پیشین خود را ندارد، نسبت به تعویض یا تعمیر آن توسط کلیدساز اقدام کنید.
جمع بندی
گیر کردن کلید در قفل یکی از مشکلات ناخوشایند و حتی گاها برای بسیاری از افراد همراه با ترس و استرس است. این اتفاق ممکن است به هر دلیلی رخ دهد، اما چیزی که اهمیت دارد، روش صحیح خارج کردن کلید از قفل است.
گاهی اوقات ممکن است کلید وارد قفل نشود که دلایل متعددی مانند تعویض کلید، وجود گرد و غبار، از بین رفتن دندانههای کلید و … همگی میتوانند علت نرفتن کلید در قفل باشند. بهتر است قبل از هر کاری، ابتدا خونسردی خود را حفظ کنید؛ سپس از روشهای ذکر شده کمک بگیرید و در صورت نیاز به یک متخصص کلید ساز مراجعه کنید.
منبع: مقاله کلید داخل قفل گیر کرده و نمی چرخد در سایت استاده