گاهی کاهش وزن ناگهانی می تواند یک علامت نگران کننده باشد. حتی اگر در رژیم لاغری هستید، روند پایین آمدن وزن شما باید نرمال و کنترل شده باشد. بعضی از بیماری ها عوارض جانبی غیرمنتظره ای دارند که باعث کاهش وزن ناخواسته و شدید می شوند. در این مقاله، ما سعی داریم تا ۱۵ بیماری که باعث لاغری می شوند را بررسی کرده و در مورد علائم آن ها به طور مختصر صحبت کنیم.
۱. پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید متابولیسم بدن را در حدی بالا می برد که فرد دچار کاهش وزن ناگهانی، لرزش دست، ضربان قلب سریع یا نامنظم می شود. افزایش حس گرسنگی، عصبی بودن، اضطراب و تحریک پذیری، تعرق بیش از حد، تغییر در چرخه های قاعدگی، افزایش حساسیت به گرما و حرکات مکرر روده برخی از علائم پرکاری تیروئید هستند. درمان این بیماری معمولاً با دارو یا در موارد بسیار شدید جراحی تیروئید است. البته ممکن است در برخی موارد نیز نیاز به دارو نباشد.
۲. افسردگی
افسردگی یک اختلال خلقی است که بر احساسات، تفکر و رفتار فرد تأثیر می گذارد و از این طریق منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمی می شود. تاثیر آن روی وزن می تواند یا به صورت کاهش اشتها و لاغری باشد و یا بر عکس باعث افزایش میل به غذا و چاقی گردد. تشخیص علائم افسردگی نیاز به نظر پزشک دارد. درمان آن با دارو، روان درمانی یا هر دو میسر است. ورزش در کاهش علائم افسردگی و کمک به روند درمان توصیه شده است. ورزش تقویت کننده عضلات مانند تی آر ایکس می تواند نیازهای فرد برای داشتن تناسب اندام را تامین کند.
ورزش تی آر ایکس برای چی خوبه ؟ این ورزش برای رسیدن به اندام هدف و جلوگیری از تحلیل عضلات مناسب است.
۳. دیابت
دیابت منجر به گردش قند اضافی در خون می شود که در صورت عدم درمان، با کاهش وزن فرد و شرایط بحرانی همراه خواهد بود. احساس تشنگی بیش از حد معمول، کاهش وزن ناخواسته، احساس خستگی و ضعف، تغییرات خلقی، افزایش ابتلا به عفونت لثه، پوست و واژن از علائم قند خون بالا است. علائم دیابت به میزان قند خون بستگی دارد. البته برخی از افراد ممکن است علائمی نداشته باشند.
۴. بیماری آدیسون
بیماری آدیسون یک بیماری نادر است که در آن بدن به اندازه کافی هورمون های خاصی را تولید نمی کند. در این بیماری، غدد فوق کلیوی کورتیزول بسیار کمی می سازند. بیماری آدیسون می تواند تهدید کننده زندگی باشد. خستگی مفرط، کاهش وزن و کاهش اشتها، ولع نمک و نواحی تیره روی پوست بخشی از علائم آدیسون هستند. برای درمان این بیماری از داروهایی استفاده می شود که جایگزین هورمون ها می گردند.
۵.بیماری پارکینسون
این بیماری یک اختلال پیشرونده است که سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم آن به آرامی شروع می شود. اولین علامت لرزش در یک دست است اما سفتی یا کندی حرکت نیز شایع است. سفتی عضلات باعث محدودیت در فعالیت بدنی می شود که خود به مرور تحلیل عضلانی را به همراه دارد. این بیماران نیازمند رویکردهای تغذیه ویژه ای هستند تا دچار کاهش وزن شدیدتر نشوند.
۶. بیماری سلیاک
بیماری سلیاک ناشی از واکنش سیستم ایمنی بدن به خوردن پروتئین گلوتن است. گلوتن ماده ای است که در گندم، جو یا چاودار یافت می شود. اگر افراد مبتلا به سلیاک مصرف گلوتن را قطع نکنند به دلیل آسیب به روده و عدم جذب مواد مغذی دچار از دست دهی وزن شدید می شوند.
۷. بیماری کرون
بیماری کرون یک نوعی بیماری التهابی روده است. تورم در دستگاه گوارش منجر به درد شکم، اسهال شدید، خستگی، کاهش وزن و سوءتغذیه می گردد. درمان قطعی برای بیماری کرون وجود ندارد، اما درمان های کمکی می توانند علائم آن را تا حد زیادی کاهش دهند و حتی باعث بهبود طولانی مدت التهاب شوند. استفاده از رژیم فستینگ با ایجاد حالت ضد التهابی به درمان این نوع از بیماری ها کمک می کند. رژیم فستینگ چیست ؟ در این رژیم که مشابه روزه است، شما زمان خوردن غذا را محدود می کنید و با این کار بدن به پاکسازی خود می پردازد. برای دریافت این رژیم ابتدا با کارشناس تغذیه مشورت کنید. برنامه غذایی رژیم فستینگ رایگان ممکن برای همه افراد مناسب نباشد، چون این رژیم باید به طور اختصاصی تنظیم شود.
۸. کولیت
کولیت اولسراتیو نیز نوع دیگری از بیماری التهابی روده است که باعث التهاب و زخم در دستگاه گوارش می شود. این بیماری، داخلی ترین پوشش روده بزرگ و رکتوم را تحت تأثیر قرار می دهد. به دلیل درد شکم و عوارض ناشی از این بیماری فرد بعد از مدتی دچار کاهش وزن شدید می شود. در این موارد نیاز است تا با مداخلات ویژه تغذیه از سوءتغذیه جلوگیری شود.
۹. ایدز
سندرم نقص ایمنی اکتسابی یا ایدز، یک بیماری مزمن است که توسط ویروس نقص ایمنی انسانی ایجاد می شود. در این بیماری ویروس به سیستم ایمنی حمله کرده و به مرور فرد را ضعیف می کند. اولین علامت آن می تواند لاغری شدید باشد. در این نوع بیماری ها ورزش می تواند علاوه بر حفظ روحیه فرد، به تقویت عضلات هم کمک کند. انجام ورزش های قدرتی با شدت قابل تحمل در این موارد مناسب است.
۱۰. زخم پپتیک
زخم پپتیک به زخم های گوارشی در معده و قسمت بالایی روده کوچک می گویند که در آن بافت پوششی داخلی به شدت آسیب می بیند. رفتارهای غذایی ناسالم می توانند باعث ایجاد زخم شوند. استرس و غذاهای تند نیز علائم را بدتر می کنند. به دلیل مشکل در غذا خوردن و عدم درمان مناسب، فرد به مرور وزن خود را از دست می دهد.
۱۱. اسهال مزمن
اسهال به صورت مزمن می تواند دلایل متعددی داشته باشد. به دلیل دفع آب زیاد همراه با مدفوع، وزن فرد کم می شود. یعنی بخشی از وزن از دست رفته به دلیل دفع زیاد آب است. از طرف دیگر ممکن است برخی از داروها با خاصیت ملینی باعث اسهال شوند و از این طریق مواد غذایی کمتر جذب شوند. کاهش جذب مواد مغذی با لاغر شدن همراه است.
۱۲. بی اشتهایی عصبی
بی اشتهایی عصبی یک بیماری روانی ناشی از اختلال خوردن است که در آن فرد تعداد کالری مصرفی خود را به شدت محدود می کند. استمرار این امر با کمبود مواد مغذی همراه است. در این بیماری فرد مبتلا به طور وسواس گونه نسبت به کنترل وزن خود رفتار می کند. عدم درمان، می تواند منجر به سوء تغذیه، مشکلات جدی سلامتی و حتی مرگ شود. درمان آن به صورت گروهی با همراهی پزشک، کارشناس تغذیه و روان درمانگر انجام می شود.
۱۳. عفونت های مزمن
بیماری های عفونی از طریق کاهش جذب یا اشتها باعث لاغری می شوند. گاهی اوقات، اولین علامتی که در عفونت هایی مانند سل مشاهده می شود کاهش وزن است. از طرف دیگر، عفونت روده، مالاریا و انگل ها نیز با از دست دهی وزن همراه هستند. به همین دلیل در برخی موارد لاغری شدید، پزشک درخواست نمونه مدفوع برای بررسی عفونت می دهد.
۱۴. بیماری انسدادی مزمن ریه
کاهش وزن در افراد مبتلا به بیماری انسدادی ریه یا COPD رایج است. کالری مورد نیاز در این بیماران به دلیل افزایش انرژی مورد نیاز برای تنفس، ۱۵ تا ۲۰ درصد بیشتر است. این افراد عموماً کم وزن هستند و توده عضلانی آن ها کاهش یافته است که متعاقب آن وزن بدن هم کم می شود.
۱۵. سرطان
سرطان از طریق افزایش سطح التهاب در بدن با از دست دهی چربی و عضلات بدن همراه است. در صورتی که درمان مناسب صورت نگیرد یا فرد در مراحل پیشرفته بیماری باشد، کاهش وزن شدیدتر خواهد بود. تحقیقات جدید از اثرات مثبت فستینگ بر درمان سرطان خبر می دهند.
بیماری های مختلف می توانند به سرعت روی وزن ما تاثیر بگذارند. بیماری های روانی، متابولیکی و عفونی هر کدام به نوعی باعث کاهش وزن می شوند.
انتشار از طریق پابجت