قرص گلوریپا  در دیابت نوع ۲ برای کنترل قند خون و کاهش خطر مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی در بیماران مبتلا به دیابت و بیماری های قلبی عروقی استفاده می‌شود.

دیابت نوع ۲ :

دیابت شیرین نوع ۲  که سابق بر این آن را دیابت شیرین غیروابسته به انسولین (NIDDM) یا دیابت بزرگسالان می‌نامیدند، نوعی بیماری مضر اختلال در سوخت و ساز بدن است که با بالا بودن گلوکز خون در شرایط مقاومت به انسولین و کمبود نسبی انسولین شناسایی می‌شود.

مکانیسم عمل قرص گلوریپا :

این دارو از دسته داروهای مهار کننده باز جذب گلوکز-سدیم به شمار می رود که از طریق مهار باز جذب گلوکز در کلیه باعث کاهش قند خون می‌شود

موارد مصرف گلوریپا:

این دارو در دیابت نوع ۲ برای کنترل قند خون و کاهش خطر مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی در بیماران مبتلا به دیابت و بیماری های قلبی عروقی استفاده می‌شود.

مصرف در بارداری و شیردهی:

بارداری:

مطالعات کافی و به‌خوبی کنترل‌شده در زنان باردار انجام نشده است. مصرف این دارو به‌خصوص طی ۳ ماهه دوم و سوم بارداری توصیه نمی‌شود.

شیردهی:

در مورد ترشح این دارو در شیر انسان اطلاعاتی در دسترس نمی‌باشد. به دلیل احتمال بروز عوارض ناخواسته جدی در نوزاد شیرخوار، مصرف آن در دوران شیردهی توصیه نمی‌گردد.

درخصوص نحوه صحیح مصرف دارو به این نکات توجه کنید:

۱- این دارو را دقیقاً مطابق با دستور پزشک مصرف کنید. گاهی اوقات ممکن است پزشک مقدار مصرف دارو را در صورت نیاز تغییر دهد.

۲- این دارو را یک بار در روز در هنگام صبح، همراه با غذا و یا با معده خالی مصرف نمایید.

۳- مصرف همزمان این دارو با سایر داروهای ضددیابت ممکن است توسط پزشک توصیه گردد. در چنین شرایطی اُفت قند خون می‌تواند حادث شود.

۴- در شرایط استرس مانند تب، ضربه (مانند تصادف با ماشین)، عفونت و یا جراحی، ممکن است مقدار مصرف دارو تغییر یابد.

۵- در هنگام مصرف این دارو، رژیم غذایی و تمرینات ورزشی توصیه شده توسط پزشک را رعایت نمایید.

۶- کنترل دیابت با انجام آزمایشات دوره‌ای منظم شامل تعیین میزان قندخون و هموگلوبین HbA1c توسط پزشک انجام می‌گیرد.

۷- در مورد نحوه پیشگیری، شناسایی و کنترل قندخون پایین (هیپوگلیسمی)، قند خون بالا (هیپرگلیسمی) و مشکلات مربوط به بیماری دیابت، با پزشک خود مشورت نمایید.

۸- در هنگام مصرف این دارو، ممکن است در ادرار قند مشاهده گردد.

۹- در مورد مصرف بیشتر مایعات با پزشک خود مشورت نمایید.

۱۰- جهت اثربخشی بیشتر و همچنین به خاطر سپردن مصرف روزانه، این دارو را هر روز در یک زمان مشخص میل نمایید.

۱۱- درصورتی که یک نوبت از مصرف دارو را فراموش کردید، به محض به یادآوردن فوراً آن را میل کنید. ولی اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد، فقط آن نوبت را مصرف نموده و از دوبرابر کردن مقدار دارو خودداری کنید.

تداخل‌های دارویی قرص گلوریپا :

قبل از مصرف این‌ دارو، چنانچه از داروهای زیر استفاده می‌کنید، پزشک خود را مطلع سازید:

آندروژن‌ها (به غیر از دانازول)، انسولین و سایر داروهای کاهنده قند خون، پگویسومانت ـ با مصرف توام داروها، اثر کاهنده قند خون امپاگلیفلوزین ممکن است افزایش یابد.

کورتیکواستروئیدهای سیستمیک، دانازول، سوماتروپین ـ با مصرف توام داروها، اثر کاهنده قند خون امپاگلیفلوزین ممکن است کاهش یابد.

دلوکستین ، لوودوپا ـ با مصرف توام داروها، اثر کاهنده فشار خون وضعیتی ناشی از مصرف این داروها ممکن است افزایش یابد.
داروهای کاهنده فشار خون ـ با مصرف همزمان داروها، عوارض جانبی و سمیت سایر داروهای کاهنده فشار خون ممکن است افزایش یابد.

هورمون‌های لوتئینه کننده، آنالوگ های ترشح کننده هورمون، داروهای مدر تیازیدی ـ با مصرف همزمان داروها، اثر درمانی امپاگلیفلوزین ممکن است کاهش یابد.

موارد احتیاط:

۱- این دارو ممکن است سبب گیجی در برخی افراد شود. این اثر در مصرف همزمان با الکل یا برخی داروها ممکن است شدت یابد. لذا ضمن درمان، از رانندگی و کار با وسایلی‌که نیاز به هوشیاری کامل دارند، خودداری کنید.

۲- امپاگلیفلوزین ممکن است باعث گیجی، منگی و یا سنکوپ گردد. احتمال بروز این اثرات بخصوص در مصرف همزمان با الکل، آب و هوای بسیار گرم، ورزش یا تب ممکن است افزایش یابد. به منظور جلوگیری از این اثرات، نشستن یا ایستادن را به آرامی انجام دهید، بخصوص اگر در هنگام صبح باشد.

۳- همیشه کارت شناسایی خود که نشان دهنده ابتلای شما به بیماری دیابت است را به همراه داشته باشید.

۴- برنامه رژیم غذایی و تمرینات ورزشی تجویز شده توسط پزشک را رعایت کنید. رژیم غذایی صحیح، تمرینات ورزشی منظم و آزمایش مرتب قند خون در اثربخشی این دارو دارای نقش موثری می باشد.

۵- مقدار قند خون را مطابق با دستور پزشک کنترل نمایید. در صورت افزایش یا کاهش مقدار قند خون در هنگام مصرف این دارو، با پزشک خود مشورت نمایید.

۶- مقدار مصرف دارو را بدون دستور پزشک افزایش ندهید.

۷- کنترل میزان قند خون در شرایط استرس مانند تب، عفونت، جراحت یا جراحی ممکن است دشوارتر بـاشد. در چنین شرایطی بـا پزشک خود مشورت نمـوده، بدون تجویـز وی از تغییر مقـدار مصرف دارو خودداری کنید

۸- در هنگام مصرف این دارو، بخصوص در هوای گرم و یا فعالیت بدنی، مراقب از دست دادن آب بدن خود باشید. از دست دادن آب بدن ممکن است باعث افزایش احتمال عوارض جانبی امپاگلیفلوزین گردد.

۹- در صورت استفراغ یا اسهال، به منظور جلوگیری از کاهش آب بدن، با پزشک خود تماس بگیرید.

۱۰- قبل از انجام هرگونه مراقبت های پزشکی یا دندانپزشکی، فوریت های پزشکی و یا جراحی، پزشک یا دندانپزشک خود را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.

۱۱- قرص گلوریپا معمولاً باعث قند خون پایین نمی شود، ولی اگر همزمان با سایر داروهای پایین آورنده قند خون مانند انسولین و سولفونیل اوره ها مصرف گردد، ممکن است باعث اُفت قند خون شود.

علایم کمی قند خون، اضطراب، تعریق، ضعف، گیجی، خواب آلودگی، سنکوپ، ضربان تند قلب، تغییرات بینایی، سردرد، لرزش و گرسنگی را شامل می گردد.

مصرف برخی قندهای سریع الاثر مانند قرص یا ژل گلوکز برای درمان اُفت قند خون مفید است. در صورت عدم دسترسی به این مواد، خوردن یا آشامیدن منابع سریع قند مانند حبه قند، عسل، آب نبات، آب پرتقال یا سودای غیر رژیمی کمک می نماید. به منظور جلوگیری از اُفت قند خون، وعده های غذایی را در زمان های مشخص طی روز مصرف نموده و هیچ یک از وعده های غذایی را از دست ندهید.

۱۲- این دارو باعث مثبت شدن آزمایش قند ادرار می گردد. لذا قبل از انجام این آزمایش، پزشک خود را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.

۱۳- در هنگام مصرف قرص گلوریپا، آزمایشات مربوط به سطح کلسترول خون، عملکرد کلیوی، قند خون ناشتا و هموگلوبین A1c را انجام دهید. این آزمایشات به منظور پایش بیماری و یا کنترل عوارض جانبی صورت می گیرد. از این رو در فواصل منظم به پزشک مراجعه نمایید.

موارد منع مصرف گلوریپا:

حساسیت به امپاگلیفلوزین یا هر یک از مواد متشکله این دارو
نارسایی شدید کلیوی
بیماران تحت دیالیز
مرحله انتهایی بیماری کلیوی
دیابت نوع یک
کتواسیدوز دیابتی (افزایش کتون ها در خون یا ادرار)

منبع : عبیدی

 

اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *