سکسکه، انقباض ناگهانی و غیرارادی دیافراگم، عضله اصلی تنفس بوده که با صدایی کوتاه و ناخوشایند همراه است. گرچه در اکثر موارد جای نگرانی ندارد، اما سکسکههای طولانیمدت میتوانند آزاردهنده و مختلکننده فعالیتهای روزمره باشند و افراد بدنبال پاسخ این سوال باشند که چیکار کنیم سکسکه بند بیاد؟
خبر خوب این است که راههای مختلفی برای درمان سکسکه وجود دارد که در این مطلب، به بررسی برخی از این روشها میپردازیم.
درمان سکسکه
برای درمان فوری سکسکه، معمولا روشهایی مانند نوشیدن آب و یا حبس نفس توصیه میشود؛ اگرچه این راهکارها عملی بوده و گاها جواب میدهد، اما باید بدانید که روشهای زیاد دیگری نیز برای درمان سکسکه وجود دارند که برخی از آنها عبارتند از:
حبس کردن نفس
یکی از روشهای ساده و رایج برای رفع سکسکه، حبس نفس است. در این روش، شما باید نفس خود را برای چند ثانیه (حدود ۱۰ تا ۲۰ ثانیه) حبس کنید و سپس به آرامی آن را بیرون دهید. این کار به آرامش دیافراگم و از بین بردن سکسکه کمک میکند. نکاتی برای انجام صحیح حبس نفس برای درمان سکسکه:
نفس کشیدن در کیسه کاغذی
روش دیگر برای رفع سکسکه، نفس کشیدن در کیسه کاغذی است. تنفس در کیسه کاغذی باعث افزایش سطح دیاکسید کربن در خون شما میشود. این افزایش دیاکسید کربن میتواند به تحریک رفلاکس تنفسی و در نتیجه آرامش دیافراگم و قطع سکسکه کمک کند.
نکته مهمی که وجود دارد این است که در این روش، نباید از کیسههای پلاستیکی استفاده کنید، چراکه ممکن است باعث ایجاد حس خفگی شوند.
مراحل انجام تنفس در کیسه کاغذی برای درمان فوری سکسکه:
- یک کیسه کاغذی تمیز بردارید.
- روی دهان و بینی خود را به طور کامل با کیسه بپوشانید.
- به آرامی و عمیق در کیسه نفس بکشید.
- بعد از چند ثانیه، نفس خود را به آرامی بیرون دهید.
- این فرآیند را چند بار تکرار کنید تا زمانی که سکسکه شما متوقف شود.
نوشیدن آب
نوشیدن سریع یک لیوان آب ولرم نیز میتواند به رفع سکسکه کمک کند. بلعیدن سریع آب، دیافراگم را تحریک میکند و میتواند به قطع سکسکه کمک کند. نکته قابل توجهی که وجود دارد این است که در این روش، باید تمام آب لیوان را یکباره بنوشید و این کار را آرام آرام انجام ندهید.
مصرف غذاهای تند
کاپسایسین، مادهای که به فلفلهای تند طعم تند میدهد، میتواند دیافراگم را تحریک کند و به رفع سکسکه کمک کند. اگر تندی فلفل شما را اذیت نمیکند، میتوانید برای رفع سکسکه، مقداری فلفل قرمز، سس تند یا سایر غذاهای تند را مصرف کنید.
تحریک حلق و عصب فرنیک
تحریک حلق با استفاده از انگشت یا قاشق میتواند عصب فرنیک را تحریک کند و به رفع سکسکه کمک کند. برای انجام این روش، انگشت خود را به آرامی در انتهای گلو فشار دهید یا زبان خود را به سمت عقب بکشید تا زمانی که احساس حالت تهوع کنید.
به نقل از my.clevelandclinic.org
برای رهایی از سکسکه های گذرا آزاردهنده، می توانید:
مقداری نفس خود را حبس کنید.
آب سرد بنوشید.
روی چشمان خود را فشار دهید.
زبان خود را بکشید.
یک لیمو را گاز بزنید.
در کیسه کاغذی (نه پلاستیکی) نفس بکشید.
یک قاشق شکر را قورت دهید.
آب یخ غرغره کنید.
علت سکسکه چیست؟
همانطور که اشاره شد، سکسکه در اثر انقباض غیر ارادی عضله دیافراگم رخ میدهد که این انقباضها منجر به ورود ناگهانی هوا به ریهها و ایجاد صدای مشخص “هیک” میشوند.
سکسکه در اکثر موارد کوتاهمدت و بیضرر است و به خودی خود طی چند دقیقه یا حداکثر چند ساعت از بین میرود. با این حال، گاهی اوقات میتواند آزاردهنده باشد و به طور متناوب در طول روز تکرار شود. علاوه بر انقباض دیافراگم، عوامل دیگری نیز وجود دارند که در بروز سکسکه تاثیر دارند؛ علل شایع سکسکههای کوتاهمدت عبارتند از:
۱)عوامل دیافراگمی
- مصرف دخانیات: سیگار و سایر دخانیات، در اثر بلعیدن هوا در حین استعمال، ممکن است باعث سکسکه شوند.
- غذاها تند و پر ادویه: این غذاها با تحریک اعصاب کنترلکننده، میتوانند سکسکه را بدنبال داشته باشند.
- پرخوری: در اثر پرخوری، ممکن است معده، دیافراگم را تحریک کرده و منجر به سکسکه شود.
- مصرف الکل: الکل میتواند سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار دهد و به طور موقت بر عملکرد دیافراگم اثر بگذارد.
- نوشیدنیهای گازدار: بلعیدن حبابهای گاز موجود در نوشیدنیهای گازدار میتواند به نفخ معده و تحریک دیافراگم منجر شود.
- جویدن آدامس: بلعیدن هوای زیاد در حین جویدن آدامس میتواند به نفخ معده و تحریک دیافراگم منجر شود.
- غذاهای سرد یا گرم: تغییر ناگهانی دمای غذا میتواند باعث تحریک ناگهانی دیافراگم و ایجاد سکسکه شود.
- هیجان یا استرس عاطفی: استرس و هیجان میتوانند سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار داده و به طور موقت بر عملکرد دیافراگم اثر بگذارند.
۲) عوامل پزشکی:
- گوارشی: رفلاکس معده، فتق هیاتال، زخم معده
- قلبی عروقی: پریکاردیت، حملات قلبی، آنوریسم آئورت
- ریوی: ذات الریه، سرطان ریه، آمبولی ریه
- عصبی: سکته مغزی، تومور مغزی، آسیب مغزی، مننژیت، تشنج، ام اس
- کبد و کلیه: سرطان کبد و کلیه، نارسایی کبد و کلیه
- داروها: داروهای شیمی درمانی، کورتیکواستروئیدها، مواد افیونی، بنزودیازپین ها، باربیتورات ها، آنتی بیوتیکها، داروهای بیهوشی
سکه سکه کردن چه زمانی خطرناک میشود؟
درست است که سکسکه در اکثر موارد بیضرر و کوتاهمدت است و به خودی خود رفع میشود، اما گاهی اوقات میتواند نشانهای از یک مشکل سلامتی جدیتر باشد.
در حالی که علل مختلفی برای سکسکه وجود دارد، به طور کلی، اگر سکسکه شما بیش از ۴۸ ساعت طول بکشد یا با علائم دیگری همراه باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
علائمی که باید مراقب آنها باشید عبارتند از:
- درد شکم
- حالت تهوع یا استفراغ
- تب
- تنگی نفس
- تغییر در صدا
- کاهش وزن غیر طبیعی
- تداخل با داروهای جدید
اگر هر یک از این علائم را همراه با سکسکه تجربه میکنید، مهم است که در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما میتواند با معاینه فیزیکی و انجام آزمایشات، علت سکسکه شما را تعیین کند و راه بند آوردن سکسکه را به شما بگوید.
عوارض سکسکه طولانی مدت
اگر سکسکه کردن بیش از حد طولانی شود، با عوارض روحی و جسمی همراه خواهد بود و ممکن است زندگی روزمره شما را مختل کند. عوارض سکسکه زیاد به شرح زیر میباشتند:
- خستگی مفرط: سکسکه زیاد و طولانی مدت، با ایجاد حس خستگی و کاهش سطح انرژی همراه است.
- اختلالات خواب: سکسکه زیاد، خوابیدن شما را نیز تحت تاثیر قرار داده و در این فرآیند نیز مشکلساز خواهد شد.
- مشکل در گفتار: عدم توانایی ارتباط گرفتن و شکلگری مشکلات در صحبت کردنهای روزمره، از دیگر عوارض سکسکه طولانی میباشد.
- تاخیر در ترمیم زخم: سکسکه کردن زیاد، با تشدید خونریزی همراه بوده و روند ترمیم زخم را به تاخیر میاندازد.
سخن آخر
سکسکه در اکثر موارد بیضرر و کوتاهمدت است و با استفاده از راهکارهای درمان سکسکه که معرفی کردیم، رفع خواهد شد. عوامل زیادی در بروز سکسکه نقش دارند که عمده آنها، با تحریم دیافراگم و یا وارد کردن هوای اضافی به داخل بدن، موجب پیدایش این مشکل میشوند.
در پاسخ به سوال چیکار کنیم سکسکه بند بیاد؟ باید بطور خلاصه بگوییم که حبس نفس، نوشیدن آب، تنفس در یک کیسه کاغذی به منظور بالا بردن سطح کربن دی اکسید خون، تحریک حلق و دیافراگم و در موارد نادر، استفاده از دارو برای درمان سکسکه تحت نظر پزشک، راهکارهای پیشنهادی میباشند.