قطره لاتانوپروست برای چیست و چه کاربردهایی دارد؟

قطره لاتانوپروست محلول چشمی است که به صورت موضعی مصرف می شود و در کنترل پیشرفت گلوکوم یا افزایش فشار خون چشم تجویز می شود . این ترکیب، آنالوگ پروستاگلاندین F2α است که اثرات خود را با کاهش فشار داخل چشم و افزایش خروج مایع از چشم اعمال می کند.

اتانوپروست به صورت پیش داروی ایزوپروپیل و غیرفعال می باشد اما پس از هیدرولیز شدن به فرم اسیدی فعال می شود. محلول چشمی لاتانوپروست ، ترکیبی موضعی است که با کاهش فشار داخل چشم، برای کنترل پیشرفت گلوکوم یا افزایش فشار خون چشم به کار می رود.

بیشتر بخوانید :

فارماکوکینتیک

کاهش فشار داخل چشمی ۳-۴ ساعت بعد از مصرف دارو شروع شده و ۸-۱۲ ساعت پس ازآن به بیشترین مقدار اثرگذاری می رسد. این کاهش فشار برای حداقل ۲۴ ساعت باقی می ماند.

لاتانوپروست توسط قرنیه جذب می شود. فرم فعال بیولوژیک دارو با تجزیه ی پیش داروی ایزوپروپیل استر به فرم اسیدی آن در قرنیه، ایجاد می شود.

حجم توزیع دارو در انسان ۱۶/۰ لیتر در هر کیلوگرم است. اسید ایجاد شده از دارو، طی ۴ ساعت ابتدایی مصرف، در زلالیه و طی یک ساعت ابتدایی پس از مصرف موضعی، در پلاسما  قابل اندازه گیری است.

لاتانوپروست پیش داروی ایزوپروپیل استر است که توسط استرازها در قرنیه به اسید فعال بیولوژیک تبدیل می شود. با ورود این اسید به گردش خون، عموما در کبد توسط بتا اکسیداسیون اسیدهای چرب به  ۱,۲-dinor and 1,2,3,4-tetranor تجزیه می شود.

حذف فرم اسیدی لاتانوپروست در پلاسمای انسان بعد از تجویز موضعی و وریدی، سریع انجام می شود (نیمه عمر حذف تقریبا ۱۷ دقیقه است).

کلیرانس عمومی حذف (پاکسازی کامل بدن از دارو) تقریبا ۷ میلی لیتر در دقیقه به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است. متابولیت ها ی دارو به دنبال بتا اکسیداسیون کبدی، توسط کلیه دفع می شوند.  ۸۸ و ۹۸ درصد دارو  به ترتیب پس از مصرف موضعی و وریدی  مجددا در ادرار بازیابی می شود.

موارد مصرف قطره لاتانوپروست

افزایش فشار داخل چشم , گلوکوم زاویه باز

مقدار مصرف لاتانوپروست

محلول چشمی:

۰۰۵/۰ درصد (۵/۲ میلی لیتر)

افزایش فشار داخل چشم: یک قطره در چشم آسیب دیده یک بار در روز.

موارد منع مصرف

حساسیت به لاتانوپروست، بنزالکونیوم کلراید یا سایر اجزا تشکیل دهنده فرمولاسیون دارو 

عوارض جانبی قطره لاتانوپروست

درد قفسه سینه , تاری دید , بثورات جلدی , خشکی چشم , آنژین صدری , حساسیت به نور , درد مفاصل و ماهیچه ها , عفونت دستگاه تنفسی فوقانی , درد پشت , اشک ریزش , احتقان ملتحمه چشم , سوزش چشم , خارش چشم , افزایش رنگدانه های قهوه ای عنبیه , سوزن سوزن شدن قرنیه , درد چشم , تورم، التهاب ، درد، ناراحتی و کدر شدن پلک , واکنش های حساسیت پوستی 

تداخلات دارویی

بیماتوپروست , تافلوپروست , تراوپروست , لاتانوپروستن بانود , یونوپروستون

هشدارها

  • قطره لاتانوپروست در افراد مبتلا به بیماری آفاکیک و شبه آفاکیک (نبود عدسی وضعیتی)، کسانی که دچار اشک ریزش پشت عدسی هستند، بیماران با خطر تورم شبکیه و بیماران دارای عفونت فعال داخل چشمی باید با احتیاط صورت گیرد .
  • هنگام مصرف دارو از لنزهای تماسی استفاده نشود. استفاده مجدد از لنز باید حداقل ۱۵ دقیقه پس از مصرف دارو باشد.
  • احتمال ابتلا به عفونت قرنیه طی استفاده مکرر از قطره های چند دوز، تغییر رنگ عنبیه، پوست پلک و مژه ها وجود دارد.

قیمت قطره لاتانوپروست

نکات قابل توصیه

  • به بیمار در مورد احتمال تغییر رنگ عنبیه که ممکن است دائمی باشد هشدارهای لازم داده شود. همچنین بیمار باید در مورد تیره شدن رنگ پوست پلک آگاهی لازم را داشته باشد، البته تغییر رنگ پلک ممکن است با قطع مصرف داروی لاتانوپروست رفع شود.
  • احتمال به وجود آمدن تغییرات در مژه ها حین درمان با لاتانوپروست وجود دارد. این تغییرات ممکن است شامل اختلاف طول مژه ها، ضخامت، رنگدانه، تعداد مژه ها یا تغییر مسیر رویش مژه باشد. تغییرات مژه معمولا پس از قطع مصرف دارو برگشت پذیر است.
  • بیمار باید حین مصرف دارو از تماس ظرف دارو با چشم اجتناب کند، هرگونه تماس ظرف دارو با چشم ممکن است سبب انتشار عفونت، آُسیب های جدی به چشم و در نتیجه کاهش بینایی شود.
  • اگر بیمار دچار سایر ناراحتی های چشمی مانند تروما، عفونت، جراحی چشم، ورم ملتحمه و واکنش های پلک شود باید سریعا به پزشک خود مراجعه کرده و توصیه های لازم در مورد استفاده از فرآورده های چشمی چند دوز را دریافت کند.
  • قطره لاتانوپروست حاوی بنزالکونیوم کلراید است که ممکن است توسط لنزهای تماسی جذب شود. لنزهای تماسی حین مصرف دارو باید خارج شوند و حداقل تا ۱۵ دقیقه پس از مصرف دارو مجدد استفاده نشوند.
  • اگر بیمار بیشتر از یک فرآورده چشمی استفاده می کند، بین دو دارو باید حداقل ۵ دقیقه فاصله رعایت شود.

مصرف در بارداری

C ( داروهای گروه C فقط باید با تجویز پزشک مورد مصرف قرار بگیرد. خطرات ناشی از مصرف این گروه از داروها هنوز رد نشده است و یا اینکه مطالعات انسانی انجام نشده است و پزشک زمانی که احساس کند فواید مصرف این گروه از داروها از مضرات احتمالی آن بسیار بیشتر است و مصرف آن برای بیمار ضروری است تجویز انجام می‌دهد. )

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها