عصب کشی یا ترمیم دندان چیست؟ترمیم دندان واژه‌ای است که برای درمان یک دندان پوسیده یا آسیب دیده، به‌کار می‌رود. در واقع عصب کشی و ترمیم دندان راهی برای درمان دندان‌های آسیب دیده و ترمیم دندان شکسته است. اما انواع ترمیم دندان کدام است؟ ترمیم دندان به دو روش مستقیم و غیر‌مستقیم انجام می‌شود. روش مستقیم ترمیم دندان، شامل پر کردن دندان و عصب کشی است در‌حالی‌که ترمیم دندان به روش غیرمستقیم شامل روکش، ایمپلنت و بریج است. عصب کشی و ترمیم دندان از جمله روش‌های درمانی مهم و ضروری است زیرا درصورت عقب انداختن درمان، سبب پوسیدگی شدید و عفونت دندان می‌شود. ترمیم دندان علاوه بر درمان دندان باعث حفظ زیبایی دندان نیز می‌شود.

عصب کشی دندان بخشی از فرآیند روت‌کانال‌ تراپی یا درمان کانال ریشه محسوب می‌شود. در واقع زمانی‌که قسمت حساس پالپ دندان در اثر پوسیدگی و عفونت باکتریایی آسیب می‌بیند، دندانپزشک مجبور می‌شود که تمام یا قسمتی از این ناحیه را در قالب تکنیک‌های پالپکتومی یا پالپوتومی تخلیه کند. پالپ دندان در مرکز و زیر لایه‌های محافظ مینا و عاج دندان قرار دارد و سرشار از عروق خونی و اعصاب است.

مطمئنا با تخلیه پالپ دندان، اعصاب آسیب‌دیده آن ناحیه نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرند. بنابراین استفاده از اصطلاح عصب کُشی برای پاکسازی اعصاب یک دندان نکروز شده و دارای بافت مُرده، واقعا بی‌معنی است. بهتر است از این به بعد از اصطلاح عصب کِشی استفاده کنید.

عصب کشی دندان همواره یکی از درمان‌های پایه و عمومی دندانپزشکی بوده است. هر فردی احتمالاً یکبار در طول عمر خود دندان درد را تجربه کرده است. متاسفانه این درد در بیشتر موارد نیاز به پیگیری و درمان دارد. در غیر این صورت مشکلات بیشتری را برای فرد به وجود می‌آورد. درمان ریشه یا عصب کشی دندان یکی از متداول‌ترین روش‌هاست که برای تسکین درد دندان مورد توجه قرار می‌گیرد و پزشکی که با درمان ریشه سروکار دارد، اندودنتیست نامیده می‌شود.

عصب کشی دندان به چه شکل انجام می‌شود؟

اصولا برای عصب کشی دندان شیری از دو تکنیک پالپوتومی و پالپکتومی و برای عصب کشی دندان دائمی از دو تکنیک پالپوتومی و روت‌کانال تراپی به‌منظور عصب کشی دندان استفاده می‌شود. در ادامه به جزئیات هرکدام اشاره خواهیم کرد.

پالپوتومی چیست؟

معمولا زمانی‌که عصب دندان در اثر پوسیدگی و تکثیر باکتری‌ها عفونی می‌شود، در ابتدا این عفونت قسمت بالایی عصب را درگیر و سپس به ریشه گسترش پیدا می‌کند. بنابراین، اگر این مشکل در مراحل اولیه تشخیص داده شود، دندان با روش پالپوتومی یا «عصب ‌کشی سطحی» به‌راحتی قابل ترمیم است.

بدون آنکه قسمت پایینی عصب دستکاری شود، دندانپزشک فقط قسمت عفونی تاج دندان را به کمک مته برداشته و بخش خالی را با یک ماده دارویی پر می‌کند. گاهی یک تاج یا روکش مصنوعی نیز روی دندان قرار می‌گیرد تا از وقوع خرابی بیشتر ممانعت کند.

درصورتی‌که عصب دندان دچار پوسیدگی و عفونت عمیق شده باشد، دیگر نیاز به انجام روش پالپکتومی یا «عصب ‌کشی کامل» است. پس از بی‌حسی موضعی، دندانپزشک سعی می‌کند که به طور کامل بافت آلوده و عفونی پالپ دندان را از تاج تا ریشه تخلیه کند. سپس برای پر کردن اتاقک خالی عصب و ریشه‌های دندان، از موادی مانند خمیر زینک اکساید اوژنول یا خمیر یدوفرم و هیدروکسید کلسیم استفاده می‌کند.

اگر عصب کشی دندان روی دندان جلویی انجام شده باشد، از یک روکش همرنگ کامپوزیت برای حفظ زیبایی لبخند استفاده می‌شود. برای دندان‌های عقبی به کار بردن روکش های مقاوم‌تر مانند روکش فولاد ضد زنگ عاقلانه‌تر است زیرا مدام با ذرات سفت غذا در تماس هستند.

روت‌کانال‌ تراپی یا درمان کانال ریشه چیست؟

در واقع درمان کانال ریشه با پالپکتومی شروع می‌شود، اما در نهایت دندان دائمی با موادی غیر قابل جذب و یک روکش دائمی ترمیم می‌شود. در پالپکتومی دندان شیری با موادی پر می‌شود که می‌تواند توسط بدن دوباره جذب شود.

برخلاف پالپکتومی، روت‌کانال تراپی معمولاً به بیش از یک بار مراجعه به مطب دندانپزشکی نیاز دارد. هنگامی‌که پالپ به طور کامل تخلیه شد، کل سیستم کانال ریشه تمیز، شکل داده شده و مهر‌وموم می‌شود. اصولا پس از نصب یک تاج موقت به خانه فرستاده می‌شوید و سپس از شما خواسته می‌شود که برای پر کردن و نصب تاج دائمی دوباره مراجعه کنید.

عصب کشی

می‌توان ادعا کرد که عصب کشی دندان در قالب پالپکتومی یا روت‌کانال تراپی، آخرین راه‌حل برای حفظ دندان شیری یا دائمی آسیب‌دیده است. چراکه در صورت موثر نبودن این تکنیک باید به اجبار برای کشیدن دندان اقدام کرد. بنابراین، مراجعات منظم به دندانپزشکی و تشخیص زودهنگام پوسیدگی دندان می‌تواند مانع از انجام این روش‌های سنگین و بروز عوارض احتمالی بعد از آن‎ها شود. نکته مهمی که در کیفیت عصب کشی دندان تاثیر دارد، مراجعه به دندانپزشک با‌تجربه است.

در نهایت در پاسخ به سوال عصب کِشی یا عصب کُشی، کدام درست است؟ باید گفت که اصطلاع عصب کِشی صحیح است. واقعا یک دندان پوسیده که بافت زنده پالپ آن در اثر عفونت مرده است، دیگر قابلیت عصب کُشی دارد؟ پیشنهاد می‌کنیم کمی بیشتر در این زمینه تامل کنید!

شبکه تخصصی دندانپزشکی میخک، با زنجیره‌ای از بهترین مراکز دندانپزشکی، بهترین خدمات را در زمینه عصب کشی دندان به مراجعین ارائه می‌کند.

منبع مطلب: سایت میخک

اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *