قرص زالربان به نام  ژﻧﺮﯾﮏ ریواروکسابان جهت پیشگیری از سکته مغزی در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی غیردریچه‌‌ی، درمان و همچنین پیشگیری از ایجاد مجدد لخته در وریدهای عمقی و عروق ریوی و پیشگیری از ایجاد لخته بعد از جراحی تعویض مفصل زانو و لگن.

مصرف در بارداری و شیردهی:

بارداری:

از مصرف این دارو در دوران بارداری خودداری نمایید. در صورت شانس بارداری، درهنگام مصرف این دارو از یک روش مطمئن پیشگیری از بارداری استفاده نمایید. در صورت باردارشدن درحین مصرف این دارو، سریعاً پزشک خود را مطلع نمایید.
شیردهی:

تاکنون مشخص نشده که این دارو در شیر انسان ترشح گردد. به دلیل احتمال بروز عوارض جانبی جدی در نوزادان شیرخوار، مصرف آن در دوران شیردهی توصیه نمی‌گردد.

بیشتر بخوانید : قرص ولبان چیست و چه عوارض و کاربرد هایی دارد؟

درخصوص نحوه صحیح مصرف قرص زالربان به نکات زیر توجه کنید:

۱- این دارو را هر روز در یک زمان مشخص مطابق با دستور پزشک مصرف نمایید. مدت زمان مصرف و یا قطع مصرف دارو باید توسط پزشک انجام گیرد.
۲- قرص را همراه با غذا و ترجیحاً با آب بلع نمایید. در صورت اشکال در بلع کامل قرص، با پزشک مشورت نمایید. اگر قرص خرد‌ شد، با آب یا پوره سیب مخلوط شود و فوراً مصرف گردد. پس از مصرف این مخلوط، بلافاصله غذا میل شود.
در صورت نیاز، پزشک ممکن است قرص خرد‌شده را از طریق لوله معده انتقال دهد.
۳- به‌ منظور جلوگیری از بروز لخته‌های خون در مغز و یا سایر عروق خونی در بدن و در صورت استفاده از روش Cardioversion (برگرداندن ریتم طبیعی قلب به وسیله شوک الکتریکی)، دارو باید در زمان‌های مشخص‌شده توسط پزشک مصرف گردد.
۴- از قطع مصرف ناگهانی این دارو بدون مشورت با پزشک جداً خودداری شود، زیرا که این دارو بیماری‌های جدی را درمان و یا جلوگیری می‌نماید.

۵- پزشک شما ممکن است قبل از هرگونه عمل جراحی و یا اقدامات دندانپزشکی، قطع مصرف دارو را دستور دهد. شروع مصرف مجدد دارو نیز باید مطابق با دستور پزشک انجام گیرد.

۶- در صورت مصرف یک قرص ۲۰ میلی‌گرم و یا یک قرص ۱۵ میلی‌گرم یک بار در روز و فراموش نمودن یک نوبت از مصرف دارو، به محض به یادآوردن فوراً آن را میل کنید. از مصرف بیشتر از یک قرص در روز به منظور جبران نوبت فراموش‌شده خودداری نمایید. قرص دیگر را روز بعد مصرف نموده و سپس مصرف یک قرص یک بار در روز را ادامه دهید.
۷- در صورت مصرف یک قرص ۱۵ میلی‌گرم دو بار در روز و فراموش نمودن یک نوبت از مصرف دارو، به محض به یادآوردن فوراً آن را میل کنید. از مصرف بیشتر از دو قرص ۱۵ میلی‌گرم در روز خودداری شود.
۸- در صورت فراموش نمودن یک نوبت از مصرف دارو، دو قرص ۱۵ میلی‌گرم را در یک زمان واحد (معادل با ۳۰ میلی‌گرم) در روز مصرف نمایید. در روز بعد برنامه درمانی یک قرص ۱۵ میلی‌گرم دو بار در روز را ادامه دهید.

تداخل‌های دارویی قرص زالربان:

در صورتی که اخیراً از داروهای دیگر استفاده نموده و یا در حال مصرف آن می باشید و همچنین داروهایی که بدون نسخه داده می‌شوند، بخصوص موارد زیر با پزشک خود مشورت نمایید:
سایر داروهای ضد انعقاد خون
برخی از داروها که برای عفونت‌های قارچی بکار می‌روند (مانند کتوکونازول، ایتراکونازول، وریکونازول، پوزاکونازول)، مگر آن که به صورت پوستی مصرف شوند.
برخی داروهای ضد ویروس برای HIV/AIDS (مانند ریتوناویر، لوپیناویر، ایندیناویر)
سایر داروهایی که برای کاهش لخته خون استفاده می‌شوند (مانند انوکساپارین، کلوپیدوگرل یا آنتاگونیست های ویتامین K مانند وارفارین و آسنوکومارول)
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و مسکن درد (مانند ناپروکسن یا اسید استیل سالیسیلیک)
دروندارون یا داروهایی که برای درمان ضربان غیر عادی قلب بکار می‌روند.
وراپامیل
آزیترومایسین (سیستمیک)
کلاریترومایسین
اریترومایسین (سیستمیک)

دیلتیازم

اسیدهای چرب اُمگا ۳
ویتامین E
مصرف همزمان داروهای فوق ممکن است باعث افزایش اثرات زالربان® گردد.
برخی داروهایی که برای درمان صرع بکار می روند (مانند فنی توئین، کاربامازپین، فنوباربیتال)
St John’s Wort (Hypericum perforatum) داروی گیاهی که برای افسردگی مصرف می‌گردد.
ریفامپین
مشتقات استروژن
پروژستین ها
– مصرف همزمان داروهای فوق ممکن است باعث کاهش اثرات زالربان® گردد.

موارد احتیاط:

۱- در صورت نیاز به عمل جراحی به نکات زیر توجه نمایید:
عمل جراحی باید دقیقاً در زمان‌های تعیین شده توسط پزشک انجام گیرد.
در صورتی که عمل جراحی شامل کاتتر یا تزریق داخل نخاعی (مانند برای اپیدورال، بی حسی نخاعی و یا کاهش درد) باشد به نکات زیر توجه نمایید:
قبل یا بعد از تزریق یا خروج کاتتر باید دقیقاً مطابق با دستور پزشک انجام گیرد.
در صورت بی‌حسی یا ضعف ساق‌ها یا مشکلات مربوط به روده یا مثانه پس از پایان بی‌حسی، سریعاً پزشک خود را مطلع نمایید.
۲- این دارو ممکن است باعث گیجی (عارضه جانبی شایع) و کاهش سطح هوشیاری شود. لذا ضمن درمان از رانندگی یا کار با وسایلی که نیاز به هوشیاری کامل دارد، خودداری نمایید.

۳- این دارو حاوی لاکتوز می‌باشد. در صورت بیماری عدم تحمل برخی قندها، با پزشک خود تماس بگیرید.

۴- پایش ادواری و ارزیابی بیماران برای نشانه ها و علایم از دست رفتن خون مانند کاهش هموگلوبین و یا هماتوکریت انجام گیرد. در طی دوره درمان، آزمایشات ادواری شمارش کامل گلبول‌های خون شامل شمارش پلاکت‌ها و آزمایشات مربوط به وجود خون مخفی در مدفوع توصیه می‌گردد.
۵- پایش بیماران برای نشانه‌ها و علایم اختلالات عصبی توصیه می‌گردد.
۶- پایش ادواری بیماران برای ارزیابی عملکرد کلیوی و کبدی ضروری است.

موارد منع مصرف قرص زالربان:

۱- سابقه واکنش حساسیتی شدید به ریواروکسابان و یا هر یک از اجزاء تشکیل دهنده این دارو (مانند آنژیوادم، واکنش های آنافیلاکتوئید یا آنافیلاکتیک)
۲- خونریزی زیاد
۳- ابتلاء به بیماری یا در شرایطی که در یک ارگان بدن احتمال خونریزی جدی افزایش می یابد (مانند زخم معده، جراحت و یا خونریزی در مغز، جراحی اخیر مغز یا چشم ها)
۴- مصرف همزمان با داروهای جلوگیری کننده از لخته خون (مانند وارفارین، دابیگاتران، آپیکسابان یا هپارین) مگر هنگامی که درمان با داروهای ضد انعقادی در حال تغییر است و یا در شرایطی که هپارین به منظور باز نگه داشتن ورید و یا شریان دریافت می‌گردد.
۵- ابتلاء به بیماری کبدی که به افزایش خطر خونریزی منتهی می‌گردد.
۶- در صورت بارداری یا شیردهی

منبع : عبیدی

اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *