فصل زمستان با هوای سرد و دلچسب خود و زیبایی های بی بدیلش یکی از زیباترین فصل ها است اما این فصل برای برخی افراد موجب تغییراتی در خلق و خوی می شود.
رابطه تغییر خلق و خوی افراد با فصل زمستان چیست ؟
همانطور که احتمالا بارها برای شما هم پیش آمده که با تغییرات فصل ها دچار احساساتی مانند خستگی، بی حالی ناراحتی، طراوت و غیره شده اید. نتیجه پژوهش های روانپزشکان و دانشمندان نشان می دهد که انسان ها نیز دارای نوعی ساعت فصلی درونی در کالبد و ذهن خود هستند که در فصل های مختلف بر روی حالات افراد تاثیر می گذارد و این امر کاملا با افزایش یا کاهش ترشح هورمون ها در بدن آنها ارتباط مستقیم دارد. در این میان تیرداد نیوز به عنوان یک مرجع بزرگ رسانه ای در این مطلب قصد دارد شما را با دلایل بروز این حالت و تغییرات در خلق و خوی برخی بیشتر آشنا کند.
بیشتر پزشکان متخصص در این زمینه بر طبق مطالعات طولانی مدت در فصل های زمستان و بهار و با اثبات علمی این موضوع که در این فصول اوج رشد و عملکرد انسان اتفاق میافتد به این نتیجه رسیده اند که انسان ها نیز مانند دیگر جانداران در زمان مختلف و یا فصلی خاص اوج عملکرد فیزیولوژیکی برای فعالیت های اساسی بیولوژیکی را تجربه کنند. مطالعات متعددی در دنیا بر روی این موضوع انجام شده است، اگرچه نتایج تا حدودی معنادار هستند اما قانون روشنی کشف نشده است که نشان دهد آب و هوای خاص بر روی افراد تاثیر مشخصی گذاشته باشد. در حقیقت متغیرهای متعددی بر خلق و خوی افراد جامعه تاثیر دارد که یکی از آنها ممکن است در برخی از افراد دمای پایین هوا باشد.
آیا فصل زمستان بر روی افسردگی تاثیر دارد؟
پژوهشگران در سالیان قبل دریافتند که تغییرات آب و هوا بر روی افرادی که در شرایط روحی خوبی نیستند تاثیر بیشتری می گذارد. این یافته ها نشان میدهد افرادی که دچار قدری خشم یا افسردگی هستند در هوای سرد و به خصوص فصل زمستان دچار تشدید احساسات می شوند، اما اگر در روحیه و شرایط فکری و محیطی مناسبی حضور داشته باشند افزایش دما و گرمای هوا تاثیری بر خلق و خوی آنان نخواهد داشت. به این فرآیند که در افراد بطور موقت ممکن است بروز کند در اصطلاح روانشناسی اختلال عاطفی فصلی نیز گفته می شود.
اختلال عاطفی فصلی نوعی اختلال از دسته افسردگی است که کاملا به اثبات رسیده است. در این نوع اختلال افسردگی فرد به تغییرات دمای هوا و شروع فصلی خاص ارتباط پیدا می کند. البته با اینکه معمولا مردم فکر می کنند پاییز و بهار فصول غمگینی هستند، این نوع از افسردگی بیشتر درفصل زمستان خود را نشان می دهند.
همین که روزها رو به کوتاه تر شدن می روند و سوز پاییزی از پنجره به داخل خانه یا محیط می آید، خلق و خوی بعضی افراد هم تغییر می کند. بعضی از آنها پرخاشگر می شوند اما عده بیشتری، حالاتی بسیار شبیه به افسردگی را تجربه می کنند. آنها در طول روز با احساس خستگی، نداشتن تمرکز، بی حوصلگی و کرختی دست و پنجه نرم می کنند و شب ها خوابشان نمی برد و در نهایت ممکن است روزهای دیگر و حتی کل هفته را با استرس و کج خلقی طی نمایند.
هنگامی که به بیماری افسردگی فصلی مبتلا می شوید، حتما باید به دنبال کمک و درمان باشید. روانشناس، مشاور، مددکار اجتماعی و بخصوص روانپزشک، از جمله کسانی هستند که می توانند در بهتر شدن حال شما نقش موثری داشته باشند؛ با این حال، انتخاب بهترین دکتر برای این نوع افسردگی، یک چالش مهم است که باید با نهایت دقت آن را انجام دهید. در این میان شما می توانید به متخصص روانپزشک دکتر افشین طیبی که یکی از بهترین پزشکان متخصص در زمینه درمان افسردگی و دپرشن است مراجعه کنید و قطعا برای درمان به شما کمک خواهد کرد.
آشنایی با انواع نشانه های افسردگی فصلی
افرادی که دچار افسردگی فصلی شده اند معمولا در طول روز با احساس خستگی، نداشتن تمرکز، بی حوصلگی و کرختی دست و پنجه نرم می کنند و شبها خوابشان نمی برد و به این ترتیب روز بعد را با کج خلقی شروع خواهند نمود. بیشتر این افراد حتی از کارهایی که پیش از این دوست داشته اند لذت نمی برند و وقتی نشانه ها شدیدتر می شود احساس غم و اندوه آنها را به گریه می اندازد و منزوی می شوند. در کمال تعجب همه این اختلالات ممکن است بر اثر تغییر فصل اتفاق افتاده باشند.
وقتی این احساسات به صورت موقتی بروز پیدا کند جای نگرانی نیست. به هر حال همه ما روزهایی از سال حتی بی دلیل احساس خوبی نداریم، بی حوصله هستیم و دوست نداریم از جایمان تکان بخوریم. داشتن این نشانه ها گاهی اوقات و در درجات خفیف طبیعی است اما اوضاع وقتی نگران کننده می شود که دلتنگی، اضطراب، کج خلقی، بی علاقگی به کارهای روزمره و کناره گرفتن از اطرافیان برای مدتی طولانی تر و در درجه ای بیشتر ادامه پیدا کند. اینجاست که زنگ خطر به صدا درمیآید و به این معناست که افسردگی فصلی شروع شده است.
بسیاری ازتغییراتی که در خلق و خوی ما در فصل زمستان ایجاد می گردد، می توان ریشه آنها را در جسم پیدا کرد، افسردگی و تغییر خلق و خوی فصلی هم به اتفاقاتی که در بدن ما می افتد مربوط است. با تغییر فصل، ساعت زیستی بدن ما هم تغییر می کند. کاهش سطح نور خورشید در فصل پاییز و زمستان، یک عامل مهم برای این اتفاق است. همچنین کاهش میزان تابش نور خورشید میتواند عملکرد ساعت زیستی بدن را مختل کند.
همانطور که اشاره شده با پایین رفتن دمای هوا بدن انسان هم دچار تغییرتی خواهد شد که یکی از مهم ترین و شایع ترین تغییرات می تواند ابتلا دچار افسردگی فصلی باشد و به همین دلیل درمان این مشکل بسیار مهم می باشد.
یادداشت پایانی درباره رابطه افسردگی و فصل زمستان
همانطور که در این مطلب مطالعه کردید؛ تغییر خلق و خو با تغییر فصل، اتفاقی است که برای گروهی از افراد میافتد و باعث می شود آنها حالاتی شبیه به افسردگی را، ضعیف یا قوی تجربه کنند. بعضی راهکارها مانند افزایش زمان برای معاشرت و تعامل با خانواده و دوستان در این موضوع میتواند مانند یک خود درمانی عمل کند. سرگرم شدن با کارهایی که به آن علاقه مند هستید باعث می شود فرد بتواند خود از مسیر ابتلا به افسردگی فصلی جدا کند و در این میان پیشنهاد می شود از مرور خاطرات شیرین گذشته در هنگامی تنهایی خود غافل نشوید.
البته که برای حل هر مشکلی باید به متخصص مراجعه کرد و از دانش او بهره گرفت، در حال حاضر، مددکار و روانکاوهای تخصصی، در سطح تهران به درمان می پردازند. با مراجه به بهترین روانشناسان میتوانید از نوع درمان و روند بهبودی اطمینان حاصل کنید.